Hlavní obsah

Zámek Loučeň vítá návštěvníky po celý rok

Novinky, Petr Hejna

Od roku 2011 se zámek Loučeň přiřadil k památkám, jež vyznávají celoroční provoz - což zejména k „nezimám“ posledních let je záměr, který padl na úrodnou půdu. Předem ohlášené skupiny mohou zavítat prakticky kdykoliv.

Foto: Petr Hejna
Článek

Historie místa je doložena první písemnou zmínkou z roku 1223, k podstatným událostem patřilo stavovské povstání a třicetiletá válka, kdy roku 1623 se Loučeň stává majetkem nejvyššího purkrabího Adama z Valdštejna.

Další zlomový okamžik představoval rok 1809, kdy se zámek stává majetkem rodu Thurn-Taxisů, roku 1813 zde byli hosty císař František I. a ruský velkokníže Konstantin. Roku 1831 byl založen dodnes fungující cukrovar v Dobrovici, významnou podnikatelskou činností rodu byly poštovní služby. Roku 1893 bylo na zámku založeno jedno z nejstarších fotbalových mužstev v Čechách. Během let Loučeň poctily návštěvou kulturní osobnosti jako Rainer Maria Rilke nebo Mark Twain, pobývala zde i Alice Masaryková.

Na své si zde přijdou při klasické prohlídce jak dospělí se zájmem o historii a kulturu, tak v tematicky určené formě seznámení se zámkem i děti.

Dětské prohlídky, určené ratolestem od věku tří let,  se konají v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu a v listopadu o víkendech, o letních prázdninách denně vždy od 14 hod. Průvodci jim jsou kostýmované postavy kněžny Marie, princezny Karolíny a zámeckého komorníka, děti si během prohlídky mohou například zazpívat v hudebním salonku, kde koncertoval Bedřich Smetana, zasednout ke knížecí tabuli v zámecké jídelně, hledat ztraceného kocourka z princovy ložnice a vypátrat dveře do tajné zámecké chodby. Kuriozitou je i zdejší labyrintárium roztroušené v počtu jedenácti bludišť po anglickém parku.

Velká zámecká expozice byla slavnostně otevřena 7. 7. 2007, je zaměřena především na stopy po životě rodu Thurn-Taxisů, německého rodu s italskými kořeny. Záliby posledního majitele, cestovatele a chovatele koní knížete Alexandra, přibližuje spousta fotografií a zvířecích suvenýrů, jsou zde zastoupeny časy poštovní slávy i cukrovarnictví, stejně jako doklady o uměleckém životě zámeckého pána i jeho ženy (v jídelně je vystavena i část z 600 kusů čítající jídelní soupravy, jejich svatebního daru).

Výtvarně nadaná kněžna Marie von Hohenlohe zde po sobě zanechala i spoustu obrázků. Rodinný přítel Bedřich Smetana ve zdejším hudebním salonu koncertoval a manželům věnoval přímo skladbu Z domoviny.   

Kromě prohlídek s Bílou paní či čokoládových samozřejmě nechybí adventní akce, jako jsou např. strom přání 12. prosince, nebo o týden později přednes Rybovy České mše vánoční v zámeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie. Chystá se i vítání Nového roku na poslední den starého.

Zámek poskytuje i ubytovací služby, a to jak v hotelu v podzámčí, tak přímo v jednom ze tří apartmánů v prvním patře zámku či v loubí parku skrytém romantickém domečku knížete Alexandra. Je možno zde objednat i svatební obřad. Otevírací dobu, časy večerních a nočních prohlídek, kontakty i přehled zámeckých slavností poskytuje web objektu.

Kdo zamíří k tomuto zámku, neměl by vynechat prohlídku nedaleké hájenky v Jabkenicích, kde Bedřich Smetana prožil plodný závěr života – i zde je možno telefonicky se objednat k návštěvě mimo hlavní sezónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám