Hlavní obsah

Zámek Loučeň ovládne Benátský karneval

Novinky, Ivana Kvasnicová

Cyklus tradičních slavností na zámku Loučeň, pořádaný od jara do podzimu každou první sobotu v měsíci, zahájí v sobotu 5. března Benátský karneval (od 13.30 do 16.00 hodin). Na programu budou taneční i další soutěže, proběhne volba nejkrásnějších masek či volba krále a královny karnevalu.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Historie karnevalů sahá do dob dávno před křesťanstvím. Hromadné taneční veselí bylo vždy spojováno s nejrůznějšími rituály, např. vítáním jara. Název karneval se ustálil koncem jedenáctého století v italských Benátkách.

Tam se v té době každoročně konaly zábavy zvané carmen levare, což znamená zpívat a veselit se před následujícím postním obdobím. Až koncem patnáctého století získávají italské karnevaly a tedy i  benátský novou tvář - masky. Ty zaručovaly anonymitu a tím také neomezený flirt a dobrodružství. Na několik dní zmizely sociální rozdíly a Benátčané se věnovali nevázané zábavě.

Benátský karneval je v Evropě nejslavnější a používané masky mají historickou tradici.  Vracejí se do dob slávy Benátek a mnohé z nich jsou velmi cenné. Nejstarší kostýmy pocházejí již ze sedmnáctého století a jejich hodnota dosahuje stovek tisíc korun.

Benátský karneval zahájí v sobotu 5. března cyklus tradičních slavností na zámku Loučeň.

„Myslím, že z konání této akce by někdejší majitelka zámku kněžna Marie Thurn-Taxis měla upřímnou radost. Italské Benátky jsou totiž místem jejího dětství. Jako dívka zažila hned několik Benátských karnevalů. Z karnevalů v benátském stylu jsme na zámku Loučeň udělali každoroční tradici. Tradici, kterou uvede právě tato oživená šlechtična,“ řekl kastelán zámku Loučeň Vratislav Zákoutský. 

Stejně jako v samotných Benátkách, bude i na Loučeni Benátský karneval zahájen zjevením Anděla. Následně se děti stanou posádkou lodi, která doprovází kněžnu Marii Thurn-Taxis na plavbě po moři.

„Jsme rádi, že i tato akce je našimi návštěvníky hojně navštěvována,” uvedla jednatelka zámku Kateřina Šrámková. Zámek Loučeň se již několik sezón drží mezi 10 nejnavštěvovanějšími památkami České republiky.

„Celkem prošlo za rok 2014 našimi branami 168 677 návštěvníků. I toto je pro nás závazkem a inspirací pokračovat v našich aktivitách, které baví nejen nás, ale hlavně naše návštěvníky,” dodala Kateřina Šrámková.

Celý program, který bude probíhat od 13.30 do 16.00 hodin, bude plný tanečních i dalších soutěží. Tou nejočekávanější bude pochopitelně volba nejkrásnějších masek či volba krále a královny karnevalu. Program karnevalu pak vyvrcholí focením a rozloučením s kněžnou Marií Thurn-Taxis.

„I letos máme otevřeno nepřetržitě celý rok, sezóna jako taková u nás tedy nikdy nekončí. Benátský karneval nicméně můžeme považovat jako jistý předstupeň hlavní turistické sezóny. Vyvrcholením jarní sezony bude Filipojakubský rej 30. dubna a úvodem do té letní hned 1. května slavnostní odhalení Královského labyrintu. Tento v pořadí již 12. Labyrint bude naším dárkem k 700. Výročí narození Karla IV. Zváni jsou všichni, kdo neradi sedí doma a rádi se dobře baví,” zve kastelán Vratislav Zákoutský.

Reklama

Výběr článků

Načítám