Hlavní obsah

Zámek Hradec nad Moravicí láká na výstavy historických motocyklů a stříkaček

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě zajímavé výstavy historických exemplářů připravila správa zámku Hradec nad Moravicí pro své návštěvníky. V prostorách Zahradního sálu Bílého zámku byla začátkem května zpřístupněna výstava historických motocyklů a současně byla veřejnosti otevřena menší výstava hasičských stříkaček.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Na výstavě motocyklů, ze sbírek soukromých sběratelů, si návštěvníci mohou detailně prohlédnout dvacet pět historických strojů především z domácí produkce firem JAWA a ČZ z let 1934 – 1973.

I když na první pohled mohou benzínem vonící exponáty působit v zámeckém prostředí poněkud nesourodě, opak je pravdou. Kníže Karel Maxmilián Lichnovský (1860 – 1928) a jeho syn Vilém Lichnovský (1905 – 1975) byli na počátku 20. století velkými příznivci motorismu. O jejich motoristické vášni a unikátních knížecích vozidlech, kterých se na hradeckém zámku vystřídalo za první tři desetiletí 20. století více než tucet, výstava prostřednictvím fotografií rovněž pojednává.  

Další částí výstavy jsou unikátní hasičské koněspřežné stříkačky. Tyto byly na výstavu zapůjčeny místním Sborem dobrovolných hasičů v Hradci nad Moravicí, který je historicky nejstarším dobrovolným hasičským sborem ve Slezsku – založeným již v roce 1871.

Zejména jedinečná parní stříkačka vídeňské firmy Kernreuter návštěvníky zcela jistě zaujme, neboť se jedná o jedinou funkční parní stříkačku tohoto typu na území celé naší republiky. Stříkačka samotná měla velmi zajímavé a se zámkem spjaté osudy.   

Výstavy potrvají do 30. září.

Ve spolupráci s místním SDH Hradec nad Moravicí bude jako součást doprovodného programu výstavy představena parní stříkačka veřejnosti v chodu, a to v „Den páry “, který se bude konat 21. června rovněž v prostorách areálu státního zámku v Hradci nad Moravicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám