Hlavní obsah

Zámek Duchcov otevřel Třináctou komnatu Napoleonovu a vystavuje osobní věci císaře Napoleona I.

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Duchcov byla dne 23. srpna 2013 zpřístupněna výstava Třináctá komnata Napoleonova u příležitosti 200. výročí bitvy u Chlumce 1813 a napoleonských válek v severních Čechách. Zámek se touto výstavou připojil k dalším kulturním akcím, které jsou pořádány v souvislosti s uvedeným výročím.

Foto: Marian Hochel

Císař Napoleon I. na portrétní miniatuře

Článek

Výstava prezentuje sbírku napoleonik, tj. uměleckých předmětů a produktů uměleckých řemesel s ikonografií napoleonských válek, z fondu Národního památkového ústavu a dalších partnerských organizací. Jsou zde připomenuty stěžejní osobnosti a události z období napoleonských válek s důrazem na válečná tažení posledních let vlády francouzského císaře Napoleona I.

Na výstavě jsou prezentovány především sbírkové předměty ze zámků v Ústeckém, Libereckém, Karlovarském a Středočeském kraji, tedy regionů, kterých se válečné události roku 1813 dotkly nejmarkantněji. Zvláštní pozornost je věnována sbírce napoleonik knížete Klemense Lothara Metternicha ze zámku Kynžvart a sbírce rodu Colloredo-Mansfeld ze zámku Opočno, jež připomíná účast polního zbrojmistra hraběte Jeronýma Colloredo-Mansfelda v bitvě u Chlumce v čele rakouské divize.

Na výstavě je prezentováno přes 150 exponátů, některé z nich byly doposud uschovány v depozitářích a až nyní se dočkaly svého expozičního uplatnění. Uvidíte zde mimo jiné i Napoleonovy osobní věci – rukavice zdobené výšivkou s motivy císařské symboliky, pistole, kokardu z bitvy u Aspern či dopis podepsaný generálem Bonapartem z prvního italského tažení. Vystaveny jsou i udidla Napoleonova syna Orlíka, šavle Napoleonovy císařské gardy, katalog napoleonik či vycházková hůl knížete Metternicha, nejobratnějšího Napoleonova soupeře na diplomatickém poli.

Proč zámek Duchcov a Napoleon? V dobách napoleonských válek se Valdštejnové mohli na zámku Duchcov pyšnit exponáty vztahujícími se k osobnosti Giacoma Casanovy a Albrechta z Valdštejna, jejichž jména již tehdy vzbuzovala zájem evropské aristokratické společnosti. Navíc je známo, že kancléř Metternich byl velkým obdivovatelem Albrechta z Valdštejna, a když srovnáme Casanovův životní příběh s Napoleonovým, nalezneme mnoho paralel.

Proč byla jako název napoleonské výstavy na zámku Duchcov zvolena právě Třináctá komnata Napoleonova? Duchcovský zámek je z památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu situován k chlumeckému bojišti nejblíže a podnětem k přípravě výstavy byla právě bitva u Chlumce a válečné události roku 1813. Navíc sám Napoleon poté, co v této době překročil hranice českých zemí, nevěděl, kde je soustředěna hlavní síla koaliční armády, ani s jak silným soupeřem se setká. Severní Čechy byly jeho třináctou komnatou a velkou neznámou, ve které jeho vojenské sbory ani pověst ve finále nečekalo nic dobrého. A je to právě Napoleon, kdo promlouvá k návštěvníkům v jednotlivých místnostech expozice.

Výstava Třináctá komnata Napoleonova je ke zhlédnutí v zámecké Galerii Giacomo do 28. října 2013. Informace o vstupném a otevírací době naleznete na webových stránkách zámku http://www.zamek-duchcov.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám