Hlavní obsah

Zámek Duchcov chystá pro děti na jaro výlet do světa antiky a cestu kolem světa s Casanovou

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se jaro a s ním bohatý program, který připravuje zámek Duchcov se svými spolupracovníky speciálně pro školáky a předškoláky. Můžete se těšit na antickou dílnu, cestu kolem světa s Casanovou i výjimečné komentované prohlídky na téma hrdinů a válečníků antických bájí.

Foto: Tomáš Znojemský

Na cestu kolem světa s Casanovou

Článek

S Divadlem V Pytli zámek zve na divadelní představení spojené s prohlídkou zámeckých komnat pod názvem Cesta kolem světa s Giacomo Casanovou. Představení, plné zábavy i poučení, se bude konat v působivých interiérech duchcovského zámku, pro které bylo doslova „ušito na míru“. Určeno je pro nejmenší návštěvníky – děti v předškolním věku z mateřských škol.

Knihovník, cestovatel a fantasta Giacomo Casanova, světově proslulá historická osobnost, provede děti nejnapínavějšími příběhy ze svého života. V poutavém vyprávění bude ale stále přerušován obyvateli zámku. Spolu s dětmi se však dobrodružství znovu oživí a navíc za jejich pomoci a fantazie zažije i to, o čem se mu ani nesnilo.

Třicet minut příběhu v kulisách zámku a za stálých změn ústřední rekvizity – proutěného koše, jenž se proměňuje v kočár, loď, sáně i balón, bude zakončeno prohlídkou vybraných komnat i s otevřením tajné knihovny, ve které bude Casanova sepisovat své slavné Paměti. Divadelní představení se zážitkovou prohlídkou zámku Duchcov se bude konat 12. dubna.

S Ústavem pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zámek pořádá speciální komentované prohlídky nové expozice Okouzleni antikou na téma Hrdinové a válečníci antických bájí. Prohlídky jsou určené pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a studenty středních škol. Expozicí provedou odborníci z Univerzity Karlovy a Národního památkového ústavu.

Během prohlídek zazní mnoho zajímavostí o největších válečných konfliktech ve starořecké mytologii, o bájných hrdinech a jejich dobrodružstvích, o jejich podobách v proměnách času od antiky do současnosti, i o tom, jak antičtí hrdinové znovu ožili ve šlechtických divadlech a scénách hradů a zámků. Prohlídky se budou konat na zámku Duchcov 19. dubna.

A do třetice platí pozvání do světa antiky, kde lidé teprve objevovali vztahy čísel a přírodních dějů, do časů, kdy vznikaly základy poznání, jak jej známe a využíváme dodnes. S Divadélkem Ondřej zámek láká na výjimečný zážitkový a vědomostní program pod názvem Antická dílna.

„Pustíme se do hledání vědění po stopách takových velikánů, jako byl Archimédés ze Syrakus, Pythagoras ze Samu, Hérón Alexandrijský, nebo Eratosthenés z Kyrény. S Archimédem se vydáme za tajemstvím prvních strojů, Pythagoras nás zasvětí do zákonitostí geometrie, s Eratosthenem se pokusíme změřit velikost Země. Dozvíte se, jak vypadal první automat na nápoje a kdo ho sestrojil. Pokud se rozhodnete tuto zábavnou cestu poznání absolvovat, bude pro vás připravena interaktivní skupinová hra pro 5 družstev, plná pokusů a zajímavých úkolů s vědomostní soutěží na závěr,” prozradili pořadatelé.

Antická dílna na zámku Duchcov se otevře 5. května. Program je určen pro žáky 1. a 2. stupně základních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám