Hlavní obsah

Základní umělecká škola Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí slaví 80. výročí založení

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 12. října se Dnem otevřených dveří ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí stala vrcholem oslav 80. výročí založení školy. Vedle programu výuky uměleckých oborů představila veškeré prostory nové budovy ve Smetanově ulici.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ing.Adam Franc při vzpomínce na výuku hry na flétnu bývalého žáka školy.

Článek

V bilanci úspěchů a zdolání těžkostí osmdesáti let činnosti ústecké umělecké školy přední místo zaujímá uspořádání mezinárodních soutěží, a to pro mladé talenty do 16 let, 61. ročníku Kocianovy houslové soutěže a 25. ročníku Heranovy violoncellové soutěže. O kladném věhlasu těchto soutěží svědčí účast mladých houslistů z celého světa.

Dalším úspěchem bylo postavení samostatné budovy s dostatečným prostorem pro čtyři umělecké obory.

Tato nová budova se v sobotu 12. října proměnila v jedno velké pódium pro početné návštěvníky z řad rodičů zhruba 820 žáků, široké veřejnosti i bývalých studentů některého oboru.

Slavnostní uvítání představilo v koncertním sále s kapacitou 180 míst smyčcové kvinteto a kytarový soubor Sweet Wood. Další tóny rozléhající se chodbami zavedly návštěvníky do zkušebny orchestrální a souborové hry a do tříd výuky jednotlivých nástrojů.

Na škole působí dva velké orchestry - symfonický orchestr Decapoda a swingový orchestr Black Band a tři soubory, Co-Bo Drums, Kocianek a Sweet Wood.

Další ukázkou byly jednotlivé třídy hudebního oboru s výukou sólového a sborového zpěvu (sbor Čtyřlístek) a hry na nástroje smyčcové, klávesové, kytaru, dechové a bicí. Celkově obor navštěvuje 514 žáků.

Taneční zrcadlový sál, přehrávače, osvětlovací technika, spousta kostýmů a různých tanečních a cvičebních doplňků tvoří vybavení pro 169 dětí třech věkových skupin klasického, lidového a současného tance včetně tance u tyče.

Výtvarný obor s ateliéry a nabídkou předmětů workshopů vytvořených rodiči s dětmi představila Mgr. Veronika Pekárková. Příkladem je výtvarná kultura a teoretická výuka, která využívá poznatky z dalších oborů lidské činnosti. Tomuto výtvarnému tvoření se věnuje 70 dětí.

Ukázka činnosti literárně-dramatického oboru, který navštěvuje 67 dětí, zavedla návštěvníky do 4. podlaží, kde se nachází malé divadélko s kapacitou 40 míst. Přípravou představení pod vedením MgA. Jiřího Zajíčka se děti učí nejen základům divadelní práce a herectví, ale i potřebám sociálně zaměřených povolání, kde je třeba vysoké míry empatie, schopnosti aktivně komunikovat, veřejně vystupovat a kreativně tvořit.

Závěrem prohlídky v 2. podlaží byla rozsáhlá výstava činnosti a historie školy. "V Oustí umí každý housti" patří ke kulturní tradici města a tím i k založení hudební školy, které v roce 1943 zapůjčil své jméno ústecký rodák, houslový virtuos a pedagog Jaroslav Kocian.

14. října 1939 vznikla Městská hudební škola jako druhá veřejná škola ve Východočeském kraji. Dlouho trvajícím problémem však byly  nedostatečné prostory pro výuku. Učilo se v divadelních šatnách, po vyučování v místních školách, v bývalém hotelu Šebesta u Starého nádraží, v pokojích Hernychovy vily.

Až druhé pololetí školního roku 2002/03 přineslo pro 900 žáků zahájení v prostorách nově postavené čtyřpodlažní budovy - samostatné Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.

Reklama

Výběr článků

Načítám