Hlavní obsah

Základní škola v Dubném oslavila 50. výročí od svého vzniku

Novinky, Roman Jinšík ml.

Základní škola Dubné letos oslavila 50leté výročí od vzniku školy s novým ředitelem školy PhDr. Václavem Meškanem a navázala spolupráci s Asociací školních jídelen České republiky

Foto: Roman Jinšík ml.

Budova školy

Článek

V sobotu 21. září se v Dubném slavilo 750. výročí od první písemné zmínky o obci. Základní škola Dubné kromě toho oslavila 50 let od svého založení. K tomuto výročí škola od 13 hodin uspořádala Den otevřených dveří.

Nově zvolený ředitel školy PhDr. Václav Meškan návštěvníkům přiblížil vše podstatné o základní škole včetně historie školy a plánů do budoucna. Učinil tak společně s prezidentem Asociace školních jídelen Mgr. Michalem Malátem.

Ředitel Meškan uvedl, že chce vytvořit moderní vesnickou školu. Do budoucna chce, aby v každé třídě byl počítač a interaktivní tabule.

Škola začala od září spolupracovat s Asociací školeních jídelen České republiky - cílem je, aby se ve školní jídelně vařilo zdravě a chutně. 

Z historie školy v Dubném:

První záznamy o škole v Dubném pocházejí již z roku 1659. Tato škola bývala přízemní, měla jednu třídu a navštěvovaly ji děti z Dubného, Žabovřesk, Jaronic, Slavče, Habří a Kvítkovic. 

Roku 1888 byla vystavěna nová čtyřtřídní školní budova. Na počátku 1. světové války byli téměř všichni učitelé povoláni do armády, a tak první a druhou třídu učil řídící učitel a třetí a čtvrtou třídu pan učitel Rousek.

Nedostatek učitelů, nemoci dětí následkem podvýživy a nouze o palivo velice ztěžovaly vyučování. Roku 1917 poklesla docházka tak, že v jedné třídě bylo jen 8 až 15 dětí. Přespolní děti do školy nechodily vůbec. Roku 1924 navštěvovalo dubenskou obecnou školu 208 žáků.

Při obecné škole byla zřízena lidová škola hospodářská, kterou navštěvovali žáci od 14 do 16 let. Zásluhy na otevření lidové školy hospodářské měl kaplan Rudolf Dolejší. 

Stará školní budova č. p. 60 vyhovovala potřebám obecné školy s obvodem Dubné, Branišov, Třebín, Kaliště, Jaronice a Křenovice. Po rozšíření školy na osm a později na devět tříd a připojení obvodů dalších obcí - Lipí, Habří, Kvítkovic, Čakovec, Jankova, Čakova a Žabovřesk - musely být třídy umístěny i mimo školní budovu. 

Přípravné práce se zahájily v září roku 1961. Hrubá stavba byla provedena v zimních měsících a dokončena v srpnu 1963. Týden před otevřením školy vytlouklo krupobití 60 oken.

Školní budova se skládala z učebního pavilonu, tělocvičny a dílen. Učební pavilon měl v suterénu kotelnu s uhelnou a šatny. V prvním podlaží byly tři učebny, ředitelna, sborovna a kabinety.

V druhém podlaží se nacházelo šest učeben, jedna speciální učebna a tři kabinety. Tělocvična byla jednopodlažní, k ní patřily šatny a umývárna. Objekt dílen se skládal z dílny, místností pro ruční práce, dvou přípraven a umýváren. Učební pavilon byl propojen s tělocvičnou spojovací chodbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám