Hlavní obsah

Zájem o zimní plavání roste

Novinky, Petr Spálenka

Stále častěji je v médiích skloňováno slovo otužování a jeho pro i proti. Co je na otužování tak zajímavého?

Foto: Petr Spálenka

Otužilecké klání na jednom z plzeňských rybníků.

Článek

Určitě na tom něco bude, protože členské základny jednotlivých oddílů v republice za poslední léta zažívají velký nárůst nováčků. Jelikož je skoro konec roku, počet 401 zúčastněných plavců na letošních soutěžích není opravdu malý. Nemluvě o tom, že jich několik letos ještě proběhne. Odhadem je tedy oficiálně registrováno okolo tisíce plavců. Nesmíme také zapomenout na amatérské nadšence, kterých opravdu není málo. Nechme těch počtů a pojďme se zamyslet.

Při ohlédnutí do historie je nejčastěji s otužováním spojováno jméno Alfréd Nikodém, který je zakladatelem zimního plavání v Čechách. Už ve 20. letech minulého století udivoval Pražany plaváním mezi ledovými krami.

Dříve lidé chodili ven za každého počasí, nehřáli se ve vytopených autech jako ti dnešní. Děti skotačily v blátě, ve sněhu a daleko lépe snášely teplotní rozdíly. Nebylo tedy pochyb o jejich větší tělesné imunitě. Dnes se mnozí při slovech "koupání ve studené vodě" oklepou zimou a zdvořile poděkují.

Otužování přináší mnoho kladů pro lidský organismus, je výborným nástrojem proti chorobám příznačným pro období se sychravým počasím. Odborníci doporučují lehce otužovat malé děti i starší lidi. Ostatně i lidé v pokročilém věku jsou k vidění na nejrůznějších společenských akcích, kde si za přihlížení zvědavců libují v chladné vodě.

A co poradit váhajícím zájemcům, kteří doma experimentují se studenou sprchou? Téměř v každé obci je několik jedinců praktikujících koupání ve studené vodě a ve větších městech jsou amatérské i profesionální spolky plavců. Stačí jen vyhledat přátele studené vody, protože společně je to opravdová zábava, která může i léčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám