Hlavní obsah

Zájem o studium hry na varhany na Univerzitě v Hradci Králové stoupá, úspěchy varhaníků se množí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita v Hradci Králové je jedinou univerzitou v České republice, kde se vzdělávají budoucí chrámoví varhaníci a učitelé hry na varhany. A zájem o tento obor stoupá. Potvrdil to během předvánočního koncertu studentů doc. PhDr. MgA. František Vaníček, Ph.D., vedoucí oddělení hudební katedry.

Foto: Dana Ehlová

Doc. PhDr. MgA. František Vaníček, Ph.D. (vpravo) a sedmička studentů-varhaníků, kteří se představili na předvánočním koncertu hudební katedry UHK.

Článek

Na předvánočním koncertu hudební katedry Univerzity Hradec Králové vystoupilo sedm varhaníků. Zdá se, že počet studentů tohoto oboru na UHK je unikátní?

Přesně tak. V rámci České republiky jsme jedinou univerzitou, kde se v hudebních oborech vzdělávají budoucí učitelé pro základní umělecké školy a budoucí učitelé hudební výchovy pro střední školy a to ve specializaci hra na varhany. Samozřejmě v České republice je možné studovat na vysokých uměleckých školách – na AMU v Praze a na JAMU v Brně, ale na univerzitě pouze tady u nás v Hradci Králové a to ve dvou oborech.

O které obory se jedná?

Jedním je studium chrámové hudby, čili vzděláváme budoucí chrámové varhaníky. Vedle toho právě učitelské zaměření – čili umělecko-pedagogický směr ve hře na varhany.

V současné době tady máme celkem patnáct studentů a ještě celá řada dalších studuje varhany jako obligátní, tedy druhý, nástroj - většinou to jsou sóloví klavíristi. Musím říci, že v poslední době je poměrně velký zájem i ze strany zahraničních studentů.

Jak si vysvětlujete v dnešní moderní době tak velký zájem právě o studium hry na varhany? 

Přiznám se, že jsem z toho také překvapen, protože na ostatních uměleckých školách, ať už to jsou konzervatoře nebo akademie, zaznamenávají určitý pokles zájmu a stejně tak je tomu v zahraničí. Myslím si, že je to právě v příhodném spojení učitelského povolání, vždyť učitel hudební výchovy odjakživa působil jako varhaník v kostele. Přece jenom ještě existuje generace mladých lidí, kteří o tento obor mají zájem a velice kvitují možnost studia právě na naší univerzitě.   

Vaši varhaníci jsou velice úspěšní. Čím vás v poslední době nejvíce potěšili?

Máte pravdu. Jednak se umisťují na předních místech v interpretačních soutěžích nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako příklad mohu uvést Lukáše Koblásu, který vyhrál soutěž v Ružomberoku. Dále se účastní celé řady koncertů a vystupují i na předních festivalech. Opět zmíním Lukáše Koblásu vloni na festivalu temešvárské filharmonie v Rumunsku. Navíc se jim otevírá svět nejen na evropských univerzitách, ale také zámořských.

Můžete být konkrétní?

Příští týden odlétám na jednání na univerzitu na Tchaj-wan, se kterou máme velice bohaté kontakty – jejich studenti jsou u nás, naši studenti tam. Pro varhaníky je to velice zajímavá příležitost dostat se do světa, na půl roku nebo na celý rok a poznat nejen jazyk, kulturu a samozřejmě se i osvítit v hudební oblasti.

Jsou varhany na Tchaj-wanu běžným nástrojem?

Na Tchaj-wanu jsou v této době celkem čtyři nástroje. Hlavním vyznáním je tam buddhismus a v buddhistických chrámech varhany nejsou. Nicméně se tam staví koncertní sály a právě univerzita v Pingtung postavila nový koncertní sál, který vybavila koncertními varhanami. Jedu tam kolaudovat nový nástroj a také se podívat na naše studenty, navštívit jejich zkoušky a závěrečný koncert na konci semestru. Budu zároveň informovat o tchajwanských studentech u nás, mimochodem jeden z nich účinkoval na našem koncertě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám