Hlavní obsah

Zahradní divadelní slavnosti v Dobrušce opět nabídnou zajímavá představení v netradičním prostředí

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Zahradní divadelní slavnosti – to je v Dobrušce a jejím okolí pojem, který získal během uplynulých osmi ročníků své pevné místo v kalendáři jarních kulturních akcí. Na tuto přehlídku každoročně netrpělivě čekají nejen divadelníci a jejich přátelé, ale i všichni příznivci neobvyklých forem divadla.

Foto: Dana Ehlová

Mnoho povyku pro nic v nastudování Divadla Q10 Hradec Králové na ZDS 2012

Článek

Letošní devátý ročník je za dveřmi, a tak nechme promluvit člověka nejpovolanějšího PhDr. Zdeňka Zahradníka, s nadsázkou řečeno: ředitele, dramaturga, tiskového mluvčího ZDS, ale také, a to je velmi podstatné, velkého znalce amatérského divadla v jedné osobě.    

„Vzniklo to z touhy nebo spíš představy, že divadlo, když se hraje na jevišti, tak se schovává za kupu technických prostředků (mlhy, světla atd.) a já jsem měl pocit, že by se mohla dát dohromady divadla, která s tímto vědomě nepracují a jsou vlastně omezená, když takové prostředky nemají a musí svůj projev založit na tom, co je pro divadlo nejpodstatnější, a to je HEREC,“ vysvětlil, jak se narodily Zahradní divadelní slavnosti v Dobrušce Zdeněk Zahradník.

„Pouliční divadla mě vždycky provokovala, hlavně tím, že jsou hodně kontaktní, že to není odvar velkého profesionálního činoherního divadla nebo dokonce odvar televizních inscenací. Proto jsme šli do této varianty," dodal Zahradník.

Nabídka takových divadel je však čím dál omezenější a „ředitel“ ZDS je z této skutečnosti trochu zklamaný, i když situaci chápe a divadla, která jsou dělána pro jeviště, tlačit do volného prostoru nechce.  

„Letos se bohužel pojem zahradních slavností trošku vytrácí, protože klasické divadlo venku bude jenom jedno, druhé představení je možné hrát také venku, ale my jsme se se souborem, nebo vlastně hercem dohodli, že ho odehraje v atypickém prostředí stodoly. Zahajovací představení je jevištní záležitost, ale má prvky improvizovaného herectví, klauniády, artistických výkonů – veliká podívaná. Je to vlastně klasický až banální příběh, přesto udělaný jako velké divadlo a je se na co koukat,“ uvedl jednotlivá představení Zahradník.

Program 9. ročníku ZDS:

17. května - Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v podání divadla Q10 Studia Drak Hradec Králové (kulturní dům Dobruška)

1. června - Komediant Boží – soubor Tyan Dýšina, Ves Touškov (Archlebovy sady Dobruška)

8. června - Stará pověst – divadlo Minotaurus Praha (stodola manž. Kupkových v Mělčanech).

„Tady v kraji věci a soubory znám a vím, co dělají. Také jezdím na Audimafor, což je zajímavá krajská přehlídka mladého netradičního divadla a inscenací. Navíc mám kontakty na lidi, s nimiž jsem se stýkal v době, kdy jsem ještě divadlo dělával, a kteří mi dávají tipy. Trošku jsme limitováni financemi. Dřív se nám dařilo přivést na přehlídku i profesionální nebo spíš začínající profesionální divadlo, dnes už je cenová relace taková, že nejme schopni, ani s dotací od města, tyto soubory zaplatit,“ řekl Zdeněk Zahradník dál o stavbě programu.

"Zajímají mě lidi, kteří sice mnohdy třeba neumějí texty, ale za něčím jdou a chtějí mi něco říct. Pokud to já ještě navíc pochopím, to je na tom nejzajímavější a pro mě příjemné,“ dodal Zahradník.                        

Reklama

Výběr článků

Načítám