Hlavní obsah

Záhadná postava stojí u tajemného kostela v Petrovicích u Sušice

Novinky, Jan Kaše

Malebná obec Petrovice, která je zasazená mezi šumavské kopce, má bohatou historii. Údajně zde stávaly i dva hrady. Nechybí však ani záhady.

Foto: Jan Kaše

Kostel v Petrovicích u Sušice

Článek

Petrovice, nacházející se pouze několik kilometrů od Sušice, jsou zaklíněny mezi okolní kopce, které jasně dávají najevo, kdo vládne zdejšímu kraji.

Začalo vše ve středověku?

Středověké osídlování této oblasti začalo údajně již v 11. století a lidé dokázali získávat bohatství, které ukrývaly okolní potoky – zlato. Lze tedy předpokládat, že rýžoviště bylo nutné chránit.

„V těchto býval hrad již ve 13. století postavený, v jehož ohradě býval také starožitný farní kostel. Léta 1859 objeven východně od kostela, které slove Vyšehrad, spodek okrouhlé věže,“ popsal Petrovice koncem 19. století August Sedláček v knize Hrady, zámky a tvrze království českého. 

Je však velice pravděpodobné, že lidé se i v této oblasti usadili daleko dříve a středověké osídlení pouze navázalo na pravěké, byť možná s přestávkou.

Střed zvonice

Románsko-gotický kostel v Petrovicích, který je velice výraznou dominantou celé krajiny, byl vybudován ve 13. století. Nutno podotknout, že některými badateli bývá zařazován mezi tajemná a zvláštní místa.   

„Petrovický kostel svatého Petra a Pavla, původem románský, skrývá uvnitř svých hradeb místo staré druidské svatyně a malého sídliště kolem ní…. Silový bod není před oltářem, ale ve středu zvonice, což řadí tento kostel k takovým výjimkám jako Říp, domažlický děkanský kostel a dobršská kaple,“ uvádí psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa Pošumaví.

Záhadná postava

Pokud se pozorně rozhlédnete poblíž hlavního vchodu do kostela, jistě vaší pozornosti neujde vrchol staré kamenné kružby tvořený pětilaločnou kružnicí. Kružba zaujme většinu pozorovatelů natolik, že nechají zcela bez povšimnutí kámen, na němž tento výtvor stojí.

Svými tvary připomíná náhrobek, ale z přístupné strany žádný nápis není. Přesto se na něm nachází reliéf, který se po pečlivém očištění ukázal v plné své kráse.

Jde o jakousi podivnou postavu, připomínající spíše výtvory z exotických krajin. Její délka dosahuje téměř 60 cm. Dobře viditelná je hlava, oči, nos a dolní končetiny. Ovšem právě u nich vzniká trochu problém. Buď má znázorněný tvor tři nohy, nebo to, co se nachází uprostřed, je velké přirození. Dalším problémem jsou horní končetiny, pokud se vůbec jedná o ruce. Různě se proplétají a spojují se nad hlavou. Může však jít i o zvláštní druh koruny. Někomu by také mohly připomínat klepeta raka.  

Lidské oběti?

Zajímavý je rovněž kopec, který se zvedá jižně od Petrovic a nese název Hrnčíř. Podle některých odborníků zde stával hrad, který měl být opuštěn kolem roku 1250.

„Myslím, že skutečnost je poněkud odlišná. Lokalita byla kultovním okrskem, kde bylo v rámci božiště též místo, sloužící k lidským obětem. Oběti byly zřejmě vybírány podle určitého klíče, ale minimálně jednou tu došlo k omylu a obětována nesprávná dívka, která se ani pro cíl oné oběti nehodila,“ uvádí Pavel Kozák v knize Tajemná místa Pošumaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám