Hlavní obsah

Žáci ze Židlochovic a okolí dostanou moderní školní budovu

Novinky, Jiří Smutný

Město Židlochovice muselo v posledních letech řešit nárůst dětí a s tím související nedostatek míst v mateřské škole a následně i ve škole základní. Byla obnovena a rozšířena školka na Brněnské ulici a v Tyršově ulici se v současné době staví zcela nová budova základní školy.

Foto: Jiří Smutný

V Tyršově ulici roste nová školní budova

Článek

Zatímco před dvaceti lety byla školka v Brněnské ulici pro nedostatek dětí zrušena a přestavěna na knihovnu a městský kulturní klub, nyní byla v plném rozsahu obnovena a ještě rozšířena, aby mohla vyhovět zvýšenému zájmu rodičů o umístění dětí.

S nárůstem počtu dětí předškolního věku souvisí i potřeba vyššího počtu míst ve škole základní. Zatímco ve školním roce 2009/2010 chodilo do ZŠ 475 dětí, v roce 2016/2017 to je 720 dětí. Kromě toho staré školní budovy na Coufalíkově náměstí, pocházející z konce 19. a začátku 20. století, již nevyhovují moderním požadavkům.

Proto bylo již v minulém roce přistoupeno k výstavbě nové školní budovy. Starosta města Jan Vitula k tomu říká: „Jednoznačně největší akcí, kterou jsme zahájili již v loňském roce, byla stavba nového křídla školy. Tento projekt za padesát miliónů korun nám umožní připravit se na nárůst počtu dětí v následujících letech a současně opustit již naprosto nevyhovující prostory na Coufalíkově náměstí. Nová budova bude v pasivním standardu, vybavená tepelným čerpadlem, a děti tak dostanou školu odpovídající poměrům 21. století.“

Vedle současné školy, která byla otevřena 1. září 1960 a je dosud nejnovějším školním objektem ve městě, tak vznikne škola ještě modernější. Učit by se v ní mělo již od školního roku 2017/2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám