Hlavní obsah

Žáci ze Žďáru nad Sázavou zvítězili v soutěži Nakrmte Plastožrouta

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý ročník soutěže Nakrmte Plastožrouta zná již vítěze. Nejvíce víček od Pet lahví nasbírali a do křelovské provozovny společnosti Jelínek-Trading ve školním roce 2014/2015 k další recyklaci odevzdali žáci Základní školy z Palachovy ulice ve Žďáru nad Sázavou.

Foto: Kresba: Libor Drobný

Maskoti soutěže: Plastožrout a Plastožroutka

Článek

Druhé místo v soutěži patří Sdružení rodičů při Základní škole v ul. Mládeže ve Znojmě a třetí příčku obsadila Základní škola a Mateřská škola z Olšan u Prostějova.

„Všem vítězům blahopřejeme. Těm nejpilnějším posíláme finanční odměny ve výši 2000, 1500 a 1000 korun,“ uvedl Pavel Rosman, marketingový manažer zlínské společnosti Jelínek-Trading, která plastožroutí soutěž organizuje a významně tak přispívá k environmentální výchově dětí ze základních a mateřských škol.

Za každý kilogram odevzdaných víček dostali sběrači zaplaceno. Jak s penězi naloží vítěz? „Za víčka jsme obdrželi celkem 6160 korun. Věnujeme je našemu žáku Lukášovi ze čtvrté třídy,“ uvedla Lucie Boháčová, koordinátorka sběru ve žďárské škole.

„Lukáš prodělal dětskou mozkovou obrnu a je odkázán na vozík. Na podzim by měl podstoupit operaci kyčlí, která by mohla pomoci pozdější chůzi. Je to běh na dlouhou trať, jenž si vyžádá i nesčetné rehabilitační pobyty v lázních v Košumberku a také v Klimkovicích, kde mají speciální zařízení pomáhající vertikalizaci a následné chůzi pacientů. Dosud však není zcela hrazeno zdravotními pojišťovnami, takže Lukášovi se peníze za víčka budou hodit,“ dodala učitelka Lucie Boháčová.

Zapojili se i další sběrači

Lukášovi spolužáci nejsou jen dobří sběrači, ale také schopní organizátoři. Vyrobili letáky, v nichž vyzývají další žáky, studenty a občany, aby se sběrem víček pro Lukáše rovněž pomohli. Rozmístili je ve škole, dále pak ve žďárské poliklinice, firmě Del, místním domě s pečovatelskou službou, gymnáziu a dalších objektech.

„Do spolupráce se zapojil i učitel Filip Votava z Vyšší odborné školy a Obchodní akademie Chotěboř, který si všiml naší sběrné nádoby v supermarketu. Pomohla i reportáž v místní televizi a lidé začali posílat krabice s víčky poštou,“ uvedla Lucie Boháčová.

Pro Lukáše tak nasbírali celkem 880 kilogramů vršků, jež křelovská provozovna Jelínek-Trading použila k výrobě plastového granulátu pro český průmysl.

Páté kolo soutěže 

Školy, organizace i jednotlivci, kteří sbírají víčka pro další recyklaci, se mohou od 20. června 2015 zaregistrovat do dalšího, v pořadí již pátého ročníku soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám