Hlavní obsah

Za zmizelým altánem na Babku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v předminulém století, kdy do Řevnic v roce 1863 byla zavedena železnice, se toto místo stalo centrem turistiky. Připomeňme, že za finanční pomoci movitých Pražanů tu byl založen okrašlovací spolek.

Foto: Jiří Cysař

Babka

Článek

Spolek se zaměřil na budování altánků a laviček v okolních lesích. Pravou chloubou se pak stal vyhlídkový altán na vrcholu kopce Babka. Byl zmiňován například v průvodci z roku 1910, později se však rozpadl a nebyl obnoven. Tolik z historických pramenů.

Vydáváme se od nádraží směrem do brdských lesů právě na zmíněnou Babku. Vede nás modrá turistická trasa - procházíme městem a pak kolem dětského hřiště i Tyršovou alejí a na závěr okolo Lesního divadla. Divadlo bylo zbudováno v roce 1916 také za podpory okrašlovacího spolku a slouží dodnes místním ochotníkům i kulturním akcím.

Po vstupu do lesa překračujeme silnici na Mníšek pod Brdy a jdeme až k rozcestí Pod Strážným. Zde se pokračuje po překročení Babského potoka vzhůru do kopce přímo k vrcholu. Podle rozcestníku nám zbývá kilometr cesty, avšak ten nejtěžší. Do prudkého kopce totiž tento kilometr trvá klidně i půlhodinu.

Vystoupali jsme pod vrchol, kde šipka ukáže, jak pokračovat na Babku. Kameny a skalky již signalizují vrchol kopce. Při kličkování kameny si připadáme jako lyžaři při obtížném slalomu. Na vrcholu ve výšce 505 m. n. m  si můžeme už jen domýšlet, kde byl onen vyhlídkový altán, po kterém nezbyly ani základy. Vše však vynahradí výhled do krajiny a to jak na Berounské údolí, tak ve směru k Praze. Když budete mít štěstí, spatříte i okraj hlavního města v dálce. Přímo proti sobě v lese pak můžete spatřit další vrchol a to Strážný a pod námi Dobřichovice s okolím.

Na druhé straně kopce je místo s tábořištěm a skalními převisy. Podle některých historických zdrojů se zde v místních lomech těžil polodrahokam jaspis - právě tyto jaspisy byly údajně používány k výzdobě kaple svatého Kříže na Karlštejně. V okolí je několik lomů na bílý křemenec, avšak jsou již zarostlé hustým porostem, protože těžba zde skončila v 2. polovině 19. století. Což bylo velké štěstí, jinak by Babka byla odtěžena a zmizela z map.

Poté se můžete vrátit zpět na turistickou trasu a vyrazit zpět do Řevnic a posléze na nádraží. Celý výlet dlouhý zhruba 12 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám