Hlavní obsah

Za tajemstvím šumavských kopců – Javorník

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumavský Javorník pozvolna stoupá až do nadmořské výšky přes tisíc metrů a poskytuje nejen překrásný výhled na další vrcholy Šumavy, ale i do vnitrozemí. Svůj velký obdiv k tomuto místu choval i spisovatel Karel Klostermann.

Foto: Jan Kaše

Výhled do vnitrozemí

Článek

Když se po úzké a klikaté silničce, která vede z Lazen pod Strašínem, vyšplháme až do malebné horské vesničky Javorník, nesoucí stejné jméno jako šumavská tisícovka, tyčící se nad ní, uchvátí nás klid a nádherný výhled na okolní i vzdálenou krajinu.

Šumavská Mekka

Velkým obdivovatelem této ne příliš známé části Šumavy byl spisovatel Karel Klostermann (1848-1923), který i v současné době symbolicky shlíží do vnitrozemí, tedy jeho socha.

„A kdo zná vrchol Javorníka? Zajisté málo lidí, kteří nejsou zblízka. A přece odtud se otvírá nejskvělejší vyhlídka na celé Šumavě, impozantnější než ze světoznámé Kleti u Krumlova. Celé centrální i jižní horstvo leží před námi, hřbet na hřbetu, kupa na kupě, ustrnulé vlny mohutného moře zahalené modrým vzduchem, oblévané barevnými parami, koupající se ve svitu slunečním, nádherné a vznešené, že srdce v těle skáče… Kdyby Javorník byl jinde, kam by komunikace byla snazší, stal by se Mekkou, kam by putoval kdekdo,“ popsal zdejší atmosféru v knize Prázdniny na Šumavě.

Přitahovala Klostermanna jenom krása přírody?

Po příjezdu do vesnice Javorník vás zaujme kaple sv. Antonína, která se nachází nad zdejší lyžařskou sjezdovkou. A právě ta stojí na místě s obrovským zdrojem energie.

„Tato malá pěkná stavba je nositelem energie hory, protože vrchol Javorníku nemá pražádnou. Byla postavena tuším v roce 1939, ale stojí na mnohem a mnohem starším energetickém bodu. Její síla, hodně nadprůměrná, vyzařuje z kaple ven a stačí chvíli posedět na lavičce u zdi, abychom se jí nabili,“ uvádí psychotronik Pavel Kozák v knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici.  

Hora Javorník v dávné minulosti pravděpodobně sehrávala významnou úlohu v životě tehdejších lidí. Nedaleko od obce se nachází menhiry, nazvané Měsíční a Sluneční kámen, které jsou zajímavé svým energetickým působením. Z Lazen přes Zuklín až na Javorník měla vést cesta, značená vztyčenými kameny. Kdo a proč kameny do této lokality umístil, zůstává záhadou.  

Kamenné křeslo

Tím ovšem kamenné dobrodružství na Javorníku zdaleka nekončí. Když se vydáte po modré turistické značce od rozhledny směrem ke Královskému kameni, narazíte v lokalitě zvané Krankoty na zajímavý kámen, připomínající velké křeslo. Pokud by před ním nebylo několik stromů, klidně byste se mohli posadit a kochat se fascinujícím výhledem na údolí, v dáli se zvedající do impozantních vrcholů.

Asi padesát metrů nad tímto „křeslem“ se nachází podivný shluk kamenů. Při důkladném pozorování vás jistě napadne, že původně mohly tvořit kruh. Jedná se o pozůstatek menhirů, které byly uspořádány do kruhu, nebo jde pouze o náhodu?  

Na tuto otázku asi odpověď nenajdeme. To však nic nemění na faktu, že Javorník je překrásnou a klidnou částí Šumavy, kde můžete odpočívat, relaxovat a hlavně načerpat novou energii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám