Hlavní obsah

Za krásami Hercegoviny k mokřadům, vodopádům i do středověkého města

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hercegovina kousek od chorvatské riviéry není zdaleka jen Mostar, kam většinou směřují fakultativní výlety i individuální turisté při pobytu u moře. I když zavedený termín pro návštěvu oblasti od Metkoviče k Mostaru je „výlet do Bosny“, rozhodně to tak nevidí místní.

Foto: Petr Hejna

Hutovo blato

Článek

Na dotaz, zda se dá u nich v Bosně platit chorvatskou kunou, zdvořile vysvětlí, že v Bosně ne, ale u nich v Hercegovině bez problému.

Přírodní park Hutovo blato se nachází jen pár kilometrů od hraničního přechodu Metkovič poblíž obce Čapljina. Jedná se o rozsáhlé mokřady, stanoviště a hnízdiště vodního ptactva (v sezóně zde hnízdí až 240 druhů), které je možno zblízka pozorovat při fotosafari na člunu.

Je zde rovněž evidován velký výskyt vodních rostlin, obojživelníků i hmyzu. Malebná zákoutí řeky Krupy (ta močály napájí i svou podzemní soustavou) s větvovím odumřelých stromů, nořících se po ránu z mlhy, působí po ránu až mysticky. Za velmi příznivý poplatek je zájemcům umožněn rybolov. Otvírací doba je od 7 - 15 hodin.

Komu učaroval náš Český Krumlov, neměl by si nechat ujít návštěvu nedalekého středověkého městečka Počitelj. Mísí se zde středověká architektura (hrad - pevnost) s osmanskou (mešita, turecké lázně, hodinová věž). Cestou na vrchol, kde se tyčí hradní věž, lemují kamenné domky nalepené na strmou stráň k Neretvě. Při troše odvahy se vyplatí vystoupat až na vrchol věže a vychutnat si pohled z ptačí perspektivy. Původní pirátská osada, později turecké sídlo, byla ve 20. století objevena výtvarníky, kteří zde mají svou kolonii. 

Napůl cesty mezi Čapljinou a Ljubuški na řece Tebiždat je další přírodní zajímavost - 28 metrů vysoké a 120 metrů široké vodopády Kravica. Přímo pod vodopády se dá koupat (je třeba ale přeplavat nebo přebrodit na protější břeh), jejich návštěva nestojí víc, než 2 eura za parkování.

O deset kilometrů dál se nachází poutní místo Međugorje. Od údajného zjevení Panny Marie v roce 1981 se z chudého městečka stal obchodní kolos, který již navštívilo přes 25 miliónů poutníků. Autobusy s nimi musí mít speciální známku (21 eur). Pro hříšníky je tam k dispozici 25 zpovědnic, parkování pouze s kartou, stánky na nelevnou svatou na každém kroku. Spíše místo působí dojmem lunaparku, duchovní sílu v tom chaosu asi ale mnozí jsou schopni dohledat. Těm, kdo k rozjímání vyhledávají ticho a klid, však toto světoznámé místo těžko poslouží.  

Mostar se svým „starým“ mostem je na tom podobně jako Počitelj, většina památek vzala za své v občanské válce, a tak musely být citlivě obnoveny. Pokud Međugorje je hemžící se lidské mraveniště, zde se davy turistů proplétají úzkými uličkami kol krátkého mostu, rovněž plného turistů. Ti movitější si dopřejí zážitek zprostředkovaného adrenalinového zážitku, čili za nějakých 25 eur sledují, jak místní odvážlivec skočí z výše bezmála 30 metrů do řeky pod mostem. Celé město stále nese truchlivé stopy srbské agrese.  

Pouhých 12 km postačí k objevení působivého místa, kterým je Blagaj. Nad obcí se tyčí zřícenina hradu, pod strmou skálou přímo u vyvěračky řeky Buna stojí dervišský klášter, tzv. tekija, vybudovaný již před rokem 1664 a přestavený v roce 1850.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám