Hlavní obsah

Z výhledů i utajených míst Klokočí hlava se málem zatočí

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ráj patří k navštěvovanějším turistickým i horolezeckým oblastem u nás. Kdo by neznal pískovcová skalní města a další výletní cíle mezi Turnovem, Jičínem a Železným Brodem. Prachovské skály, Kost, Trosky, Malá Skála... Méně známé, však s mnoha překvapeními, jsou Klokočské skály.

Foto: Jana Vančatová

Klokočí - malá obec na úpatí 1600 metrů dlouhého masívu Klokočských skal se jmenuje podle plodů klokoče zpeřeného, dnes již zde tento keř neroste

Článek

Přírodní rezervace Klokočské skály se nachází jižně od Malé Skály. Pozornost příchozích upoutá souvislá hradba pískovcových skal dlouhá asi 1600 metrů.

Mocná a strmá skalní stěna vypínající se nad obcí Klokočí, je rozčleněna do mnoha osamocených i skupinových skalních věží, z jejichž vrcholů se můžete kochat výhledy na severní a jihovýchodní část Českého ráje. Tisíciletým působením přírodních sil ve skalách vzniklo velké množství bizarních tvarů, jeskyní i hlubokých rozsedlin zařezávajících se do hloubky pískovcového masívu.

Okruh vedoucí z Klokočí nedá vydechnout, budete zdolávat schodiště k vrcholkům vyhlídek, ohromí vás hluboká skalní průrva Klokočské průchody; pokud netrpíte klaustrofobií, určitě navštivte nejrozsáhlejší pseudokrasovou jeskyni Českého ráje – jeskyni Postojna – Amerika. A samozřejmě nelze opominout zříceninu hradu Rotštejna. Zejména děti budou z tolika dobrodružství přímo nadšeni. Trasa není delší než pět kilometrů, je dobře značena a upravena a pomineme-li střídající se stoupání a klesání mezi skalami, není příliš náročná. Pro cyklisty a kočárky však vhodná není. 

Vydáte-li se na cestu z centra obce, bezprostředně za chalupami krčícími se na úpatí skalní stěny, na vás čeká první působivý zážitek - Klokočské průchody. Sedmdesát metrů dlouhá soutěska sloužila již ve 13. století jako spojnice mezi Turnovem a hradem Rotštejnem, dodnes můžete ve skalách spatřit i kupecké značky.

Schodiště, po kterém budete stoupat, bylo vybudováno ve 20. letech minulého století díky úsilí Okrašlovacího spolku Klokočí. Současní pokračovatelé tohoto spolku Ochrana Klokočských skal z. s. mají zásluhu na tom, v jak udržovaném stavu Klokočské skály, hrad Rotštejn a okolí se nachází. (Svědčí o tom také 1. místo v soutěži Památkové komory ČR udělené spolku za péči o zříceninu hradu Rotštejn a jeho okolí.)

Necelý kilometr od Klokočských průhledů příjemnou cestou dorazíte k další místní atrakci – jeskyni Postojna-Amerika, největší v místním komplexu více než 300 jeskyní. Podzemní prostory mají opravdu úctyhodné parametry. Největší Velká síň má rozměry 18 x 16 m, z ní vedou další postupně se zužující chodby celkové délky 75 metrů. Vykopávky dokládají, že byla již osídlena lužickou kulturou ve 12 .- 9. století př. n. l. Vchod se nachází pod skalním převisem, je hodně nízký, počítejte s plazením po kolenou a nezapomeňte si baterku.

Po návratu zpět k rozcestníku nad Průchody vás okruh provede schodišti a můstky k vyhlídkám na okrajích skalní plošiny i dalším zajímavým útvarům v celé délce masívu.

Na jejich konci - poslední „třešnička na dortu“ - zřícenina hradu Rotštejna, založeného před rokem 1300. Hrad byl vytesán jak do skal, tak částečně na ně dostavěn. Po požáru v roce 1318 přestavěn a doplněn rozsáhlým zděným palácem. Dominantou sídla byla impozantní věž s několikapatrovou hrázděnou nástavbou. Hrad zanikl na počátku 15. století. Dochovaly se zbytky paláce, části chodeb, studna a černá kuchyně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám