Hlavní obsah

Z trosek domu zachránil ženu, oceněn byl titulem Pomocná ruka zákona

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titulem Pomocná ruka zákona byl v úterý 6. listopadu v Přerově oceněn František Rapant. Začátkem června letošního roku zachránil v Přerově ženu, kterou v troskách budovy uvěznil havarovaný kamion.

Foto: Archiv Allianz

Statečný čin Františka Rapanta (uprostřed) ocenili zástupci pojišťovny a Policie ČRl

Článek

Začátkem června letošního roku narazil do jedné z přerovských budov kamion, ve kterém zůstal těžce zraněný řidič. O něm všichni od začátku věděli a snažili se mu pomoci. V budově však suť zasypala a uvěznila také prodavačku. Kolem bylo mnoho lidí, ale na pomoc se jí vydal pouze František Rapant. 

„Se dvěma školou povinnými dcerami jsem byl ve vedlejším bistru, když se ozvala velká rána,“ vypráví čtyřicetiletý František Rapant.

Všude bylo plno prachu a někdo vykřikl, že uvnitř zůstala prodavačka. „Rychle jsem požádal jednu ženu v uzeninách, aby mi pohlídala holky a proběhl jsem zadním dvorem k místu, kde byla skleněná stěna. Za ní křičela ta zasypaná paní, že nemůže ven. Vzal jsem palici, která tam ležela, a snažil se tu stěnu rozbít,“ popisuje zachránce z Bezuchova u Přerova.

Hned na začátku se k němu přidal jiný muž. „Po chvíli ale řekl, že se na to může vykašlat a odešel pryč,“ pokrčil rameny František Rapant, který se silnými luxfery zápasil asi 40 minut. Nakonec se mu vyděšenou prodavačku podařilo vyprostit ven.

Později už se hovořilo pouze o řidiči kamionu, který nehodu přežil s těžkými zraněními a také o zničeném domu, jehož další osud musel určit statik. Muž, který neváhal riskovat vlastní život pro záchranu jiného, odjel s dcerami domů.

Jeho příkladný čin tak ocenili až v úterý zástupci Policie ČR a pojišťovny Allianz. Mimo zasloužených slov obdivu a díků obdržel certifikát a odměnu v podobě nového telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám