Hlavní obsah

Z krchlebské školy se stalo na jeden den výstaviště

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 19. října to v Krchlebech na Nymbursku chvílemi vypadlo, že se celá vesnice i spousta lidí z okolí stěhuje do místní školy. Probíhala tu totiž velmi oblíbená akce Ukázky lidových řemesel, dokonce již sedmý ročník.

Foto: Jan Řehounek

Řezbář Vláďa Hušek

Článek

Školní třídy, chodba, družina i tělocvična se změnily na výstavní prostory, v nichž „rozbalilo“ své stánky pět desítek lidí se šikovnýma rukama, například košíkář, dřevořezbář, perníkářka, šperkařky, švadlenky, tkadlena, byly tu ukázky výroby patchworku, skleněných perlí, enkaustiky, drátování, háčkování a vyšívání, kytiček z korálků, foukaných vánočních ozdob…

Kdo nepřišel hned po ránu, na toho už se nedostaly vynikající koláčky či polabské řepánky. Mohl si ale odnést třeba sušené ovoce, ovocné marmelády a šťávy, případně si dát něco dobrého u stánku s občerstvením. A kdo dává přednost spíše duchovní potravě, měl na výběr z regionálních knížek. Děti se zabavily v řadě tvořivých dílniček.

Pro všechny věkové kategorie byl na školní zahradě připraven pestrý kulturní program, v němž vystoupily děti z místní mateřské školy, zatančily děti ze Mcel, mládežníci z nedalekého Oskořínka Českou besedu, svými písničkami zaujal Jarda Kříž z nymburské kapely Crossband. Veselým žonglérským programem pobavil jihočeský kejklíř Vojta Vrtek. Rovněž poníci pana Doubka z Lysé nad Labem si našli své „jezdce“.

Barevné šátky na pultě jednoho stánku si zaujatě prohlížela senátorka Emílie Třísková. „Jezdím sem každý rok. Setkám se tu totiž vždycky s úžasnými lidmi, kteří chtějí a umějí udělat svět lepším,“ řekla a dodala, že se tady, mezi svými – je totiž z nedalekých Poděbrad, kde je rovněž ředitelkou Centra sociálních a zdravotních služeb, cítí dobře a odpočine si tu.

Za krásně zorganizovaný a strávený den si zaslouží poděkování obec Krchleby, místní Svaz žen a Středočeský kraj, který akci již tradičně finančně podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám