Hlavní obsah

Z festivalu v Moskvě na zámek v Dobříši. Jarní koncert v Zrcadlovém sále přivítá otce a syna Slováčkovy

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duo Felixů Slováčkových bude hlavními hvězdami letošního jarního koncertu na zámku Dobříš. Společně s Orchestrem Atlantis pod vedením dirigenta Vítězslava Podrazila vystoupí v Zrcadlovém sále 25. dubna od 19:30 hodin.

Foto: Archiv KS Dobříš

"Rozumíme si doma i na pódiu." Otec a syn Slováčkovi vystoupí společně na zámku Dobříš.

Článek

„Moc se s tátou na Dobříš těšíme, každé zámecké vystoupení má svoji specifickou atmosféru. Já sám se těším tím spíš, že zde budu vystupovat úplně poprvé,“ říká Felix Slováček junior.

Sám prý dosud zámek Dobříš ještě nenavštívil, jeho otec do zdejších prostor zavítal několikrát v období, kdy fungoval jako sídlo svazu spisovatelů. V roce 2008 zde Slováček starší také koncertoval.

Repertoár jarního vystoupení připravili Slováčkové ve spolupráci s dirigentem Podrazilem, společně s ním i s Orchestrem Atlantis vystupují pravidelně. „Program jsme připravili s velkou péčí a věříme, že posluchače nadchne,“ uvedl Slováček.

On i jeho otec hrají na klarinet a sopránový saxofon, na jarním zámeckém koncertě zazní v jejich podání skladby Georga Friedricha Händela, Nikolaje Rimského-Korsakova, Václava Trojana, Antonína Dvořáka, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Samuela Barbera, Artie Shawa, Nina Roty a dalších.

„Na pódiu i doma si rozumíme“

Slavná dvojice, kterou pojí příbuzenský vztah, spolu vystupuje již několik let, poslední dobou pak ještě častěji než dříve. Na pódiu si skvěle rozumí, podle Slováčka juniora také díky tomu, že mají dobré rodinné vztahy. Shodnou se tak i na samotném programu společných koncertů.

„Já připravím repertoár a táta se většinou podřídí. Na pódiu si moc rozumíme, táta je velký profesionál a vždy mi dobře poradí,“ uvádí Felix Slováček. Nedávno společně vystupovali například na několikadenním hudebním festivalu „Vesna v Rosii“ v Moskvě.

Společně si ale rozumí také v mimopracovních záležitostech, doma se prý umí bavit i o zcela běžných věcech. „Dokážeme to. Hudba, divadlo a umění ale převládá. A vedle toho pak určitě ženy, víno a zpěv,“ směje se Slováček.

Horkou novinkou je, že otec a syn mezi sebe už brzy vezmou i další hudebně nadané rodinné příslušníky, se kterými připravují novou desku s pracovním názvem „Felix Family a české písně“. „Budu tam zpívat já, sestra Anička a máma Dagmar Patrasová. Táta pak kromě zpěvu bude hrát na všechny saxofony a klarinety,“ dodal Slováček. 

Jarní koncert na zámku Dobříš pořádá zdejší Kulturní středisko ve spolupráci se Správou zámku Dobříš v sobotu 25. dubna od 19:30. Režii projektu obstará Ludvík Sklenář, který zdejší koncerty inscenuje již pravidelně.

Dalším koncert, který bude na zámku Dobříš následovat vystoupení dua Slováčkových, se uskuteční již 8. května. V Zrcadlovém sále se opět představí další z řady symfonických orchestrů z Nizozemska, tentokrát půjde o soubor Sempre animato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám