Hlavní obsah

Z dneška do minulosti a zase zpět

Novinky, Jan Kotala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se na chvíli zastavit a vrátit čas o několik desetiletí nazpět? Úzkokolejná trať z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy k tomu přímo vybízí.

Foto: Jan Kotala

Vlajková loď ČD - vlak SC Pendolino

Článek

Pouť zahájíme na nádraží Ostrava-Svinov, které je opakem cíle. Je to moderní budova, jež nabízí veškerý servis pro cestující, ať už míří do blízkého okolí nebo vzdálených krajů. Zde máme možnost zahlédnout nejmodernější vozy ČD, nad nimiž ční jako titán vlak SC Pendolino. Pro cestující z Ostravy do Prahy představuje tento spoj nejrychlejší a nejpohodlnější způsob cestování, jaký mezi těmito dvěma městy lze nabídnout.

My se vydáme jiným směrem. Nasedneme společně do rychlíku směr Jeseník a strávíme v něm hodinu a půl na cestě. Za okny nám probíhá krásná krajina a cesta ubíhá svižným tempem. Projíždíme Opavou, Krnovem, až vlak konečně zastaví ve stanici Třemešná ve Slezsku.

Zde již můžeme vidět jiný obrázek. Přijíždíme vlakem, který reprezentuje střední třídu vozového parku ČD a přesedáme do vlaku, který můžeme bez nejmenších pochybností nazvat historickým. Spoj, jímž budeme pokračovat do Osoblahy má již něco za sebou. Na trati s bosenským rozchodem kolejí brázdí již mnohá desetiletí.

V době, kdy byla trať budována (ještě za Rakousko-Uherska), se schvalovala stavba tratí delších než 20 km. Jelikož by tato trať tuto podmínku nesplňovala, museli ji "uměle prodloužit". Je tedy plná dlouhých a táhlých zatáček, kde se stavařům podařilo nasbírat požadovaný počet kilometrů.

Vlak projíždí couravým tempem, jako by se mu nechtělo. Můžeme velmi dobře slyšet typický zvuk jedoucího vlaku - ono "td-td, td-td" je na této trati zažitým koloritem. Projíždíte přírodou a připadáte si, jako byste byli v jiné době. Žádné moderní stavby neuvidíte ani v okolí trati, a tak je zážitek dokonalý. V Osoblaze, která byla mimo jiné první osvobozenou obcí 2. světové války na našem území, navštívíme i pomník sovětských vojáků.

Na cestu jsme se vydali pravidelným spojem ČD. Chcete-li se vrátit v čase ještě dál, vyražte někdy o víkendu. Pořádají se zde pravidelné jízdy historickými vozy z dob Rakouska-Uherka a 1. republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám