Hlavní obsah

Z chátrajícího areálu v Domažlicích se stal Domov se zvláštním režimem

Novinky, Alena Lochmannová

Bývalé jesle v Benešově ulici v Domažlicích prošly za posledních několik měsíců výraznou proměnou. Z areálu, který léta chátral, se stal Domov se zvláštním režimem pro klienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence.

Foto: Město Domažlice

Domov se zvláštním režimem nabídne kapacitu 24 míst pro pacienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence.

Článek

Stavební práce v současné době vrcholí. Po vybavení budou prostory s kapacitou 24 osob otevřeny po novém roce.

Rekonstrukce areálu bývalých jeslí, který tvořila stará vila a přístavba z 60. let, byla zahájena loni na podzim. Stavební práce prováděla společnost BIS, a.s.. Celkové náklady na přestavbu jeslí a vybavení, které dodá společnost HOSPIMED s.r.o., vyjdou na zhruba 28 miliónů Kč.

Městu se podařilo získat dotaci z programu 11331 – Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, vyhlášeným Ministerstvem práce a sociálních věcí. Dotace je ve výši 10 miliónů korun.

Domov se zvláštním režimem nabídne kapacitu 24 míst pro pacienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence. Počítá se s ubytováním klientů ve dvoulůžkových pokojích. O tyto služby je v Plzeňském kraji velký zájem. V samotných Domažlicích není žádné zařízení podobného typu.

Domažličtí zastupitelé na svém srpnovém zasedání schválili ještě nákup sousedního domu s velkou zahradou, díky kterému bude možné současný areál Domova se zvláštním režimem v budoucnu ještě rozšířit.

„Objekt bude možné využít buď k rozšíření samotného domova, nebo k ubytování personálu,” uvedl domažlický starosta Miroslav Mach. V zařízení by měly pracovat na tři desítky lidí.

Nově vzniklé speciální zařízení v Domažlicích bude spadat pod Městské centrum sociálně-rehabilitačních služeb, které je městskou organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám