Hlavní obsah

Z brdských Tří Trubek, kde Hitler věznil nepohodlného maršála, má být turistické centrum

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lovecký zámeček Tři Trubky nechali postavit koncem 19. století u Padrťského potoka Colloredo-Mansfeldové. Po vzniku republiky se stal součástí výcvikového prostoru Jince. Zažil návštěvu prezidentů T.G. Masaryka, E. Beneše, nakonec skončil jako domácí vězení německého maršála W. Brauchitsche.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Zámeček stojí na okraji CHKO Brdy, odkud se před nedávnem stáhla AČR. Nyní ho spravuje podnik Vojenské lesy a statky (VLS), který ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR připravuje Dům přírody Brd, který má v areálu vzniknout. Počítá se se třemi naučnými zónami, skanzenem s expozicí tradičních řemesel, venkovní expozici věnovanou vodě, ale i areálem s naukou o lesních zvířatech. K tomu multifunkční sál a vnitřní expozice o nejvyšším středočeském pohoří, jeho historii a přírodě. 

Jde o poznání a pochopení přírody

„Expozice by měla návštěvníkům připomínat, čím Brdy jsou - rozsáhlým ostrovem horských lesů uprostřed Čech, který člověk po staletí využívá, mění, ale neobývá ho,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

„Cílem Domu přírody je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji místních obcí. Domy přírody, stejně třeba jako naučné stezky či ptačí pozorovatelny, pomohou návštěvníkům poznat zdejší přírodu, což je jeden z předpokladů její lepší ochrany,“ vysvětluje František Pelc, ředitel AOPK ČR.

Na areál pak bude navazovat síť turistických tras, cyklotras a naučných stezek směrem na bývalé dopadové plochy Jordán a Tok či na náhorní pánev k Padrťským rybníkům. Ze spolupráce AOPK a VLS by měly vzniknout v Brdech další projekty. Plánovány jsou například naučné stezky, z nichž první by měla vzniknout v lokalitě vrchu Klobouček.

Hitler na maršála svedl neúspěch v bitvě o Moskvu

"Na začátku druhé světové války byl polní maršál Walther von Brauchitsch jedním z hlavních vojenských představitelů nacistického Německa. Po boku Hitlera zúčastnil válečných operací v Polsku. Podle dobových svědků však patřil na rozdíl od řady jiných německých důstojníků v té době k těm, kteří nacistickému vůdci v jeho válečných plánech nikdy neoponovali. Když se Hitler obrátil na západ, jeho polní maršál sice operaci označil za mimořádně riskantní, v té době však jeho námitkám již nikdo nevěnoval pozornost,"  informuje o zajatci mluvčí VLS Jan Sotona.

Hitler na váhavého maršála svalil veškerou vinu za neúspěch, který utrpěl v bitvě o Moskvu, a uvolnil jej z funkce. Určil mu domácí vězení na Třech Trubkách.

Fešácký lovecký kriminál

"Své vězení proměnil vášnivý nimrod Brauchitsch v myslivecko-společenské centrum německých okupačních sil v Česku. Zdejší jelení zvěř byla velkoryse přikrmována a byly organizovány velkolepé lovecké akce. Ve válečném období se konaly každoroční přehlídky loveckých trofejí z vojenských lesních podniků právě na zámečku Tři Trubky. Tam se Brauchitsch dočkal také konce bojů v roce 1945. Po návratu do Německa byl vyšetřován, válku přežil jen o tři roky. Držitel Rytířského kříže, který většinu času druhé světové války střílel zvěř v Brdech, zemřel 18. října 1948 v Hamburku v britské polní nemocnici," dodává Sotona

Reklama

Výběr článků

Načítám