Hlavní obsah

Vzpomínkový akt k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Zwodau

Novinky, Anna Kováčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 6. května se ve Svatavě u pomníku konal vzpomínkový akt k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Zwodau a ukončení 2. světové války.

Foto: Anna Kováčová

Přítomní

Článek

Již před šestnáctou hodinou se u pomníku začali scházet lidé. Při zahájení se ujala slova starostka Městyse Svatava Olga Gossová - přivítala zástupce Okresního svazu bojovníků za svobodu, zástupce KSČM, zastupitele Karlovarského kraje, zástupce Military klubu Plzeň a pionýry z pionýrské skupiny des. St. Roubala Habartov, kteří měli tu poctu stát u pomníku čestnou stráž.

Poté v krátkosti připomněla, co se zde před sedmdesáti lety odehrávalo. V roce 1943 byl ve Svatavě vybudován ženský koncentrační tábor, jako pobočka Ravensbrücku. Ženy mnoha národností pracovaly v továrně na letecké přístroje.

Ke konci dubna 1945 nacisté vyhnali ženy na tzv. pochod smrti, kdy hladové a vyčerpané ženy pěšky putovaly až stovky kilometrů, aby je blížící se americká armáda nenašla. Do tábora Američané dorazili 8. května 1945 a postarali se o zbytek žen, které na místě zůstaly.

Zástupci všech organizací položili k pomníku květiny a uctili tak památku umučených žen.  

Reklama

Výběr článků

Načítám