Hlavní obsah

Vzácná návštěva sv. Mikuláše, patrona námořníků a rybářů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulášské odpoledne se v Ústí nad Orlicí slavilo na suchu i na vodě. Klubcentrum připravilo pestrý program v Kulturním domě a krytý plavecký bazén nachystal plavecké disciplíny pro děti i rodiče, pro které nejvyššími sudími byli Mikuláš, anděl a dva rozšafní čerti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mikuláši, Mikuláši, neber s sebou čerty radši, vezmi s sebou anděly, ti nám něco nadělí!

Článek

Biskup Mikuláš, ochránce dětí a pomocník v nouzi se narodil kolem roku 250 v řeckém Patrasu v rodině bohatých rodičů. Po jejich smrti pak velkou část svého majetku rozdal chudým. Vzpomínka na dobročinného biskupa je uctívána v řadě zemí. O jeho skutečném životě toho není moc známo, takže jeho osoba je opředena řadou legend. V Čechách je mikulášská nadílka, vycházející z jeho štědrosti, spojena se začátkem vánočních svátků.

Na základě této vžité tradice se ve čtvrtek 5. prosince konalo v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí Mikulášské odpoledne, kterého se programově ujala skupina ZIPS z České Třebové. Čerta se nikdo nebál a tak nestrašil a zapojil se do soutěží. Skákalo se přes švihadlo, prolézalo tunelem a hrála tichá pošta a hlavně tancovalo. Mazurka, letkis a závěrem "Jede, jede mašinka" přivedla do dlouhého hada na sto dětí včetně rodičů, ale i Mikuláše, anděla a čerta. Nakonec se všichni rozešli domů a čert zůstal sám. Nehodné dítko se nenašlo.

Následující den 6. prosince se do ústeckého krytého plaveckého bazénu dostavil další Mikuláš, ochránce nejen dětí, ale zároveň patron námořníků, rybářů a vorařů. Protože legendy vypráví o jeho záchraně lodi na rozbouřeném moři, o schopnosti spoutávat vodu, aby neškodila, odměňoval všechny, kdo se vody ani jeho doprovodu dvou čertů nebáli. Sám býval kdysi patronem řek a potoků, které ukládal k zimnímu spánku pod ledový příkrov.

Vyhlášené soutěže byly opravdu ďábelské. Začínalo se čertovskou jízdou na tobogánu, pokračovalo přejitím přes čertovský most, vhazováním ježků do otvoru a sbíráním vodolepek. Hlavním pomocníkem svatého Mikuláše byl anděl a tak každý za účast a zvládnutí všech plaveckých disciplín dostal diplom a navíc sladkou odměnu. Ti nejmenší pokorně odříkali připravenou básničku a nakonec se spřátelili i s čerty. Ti pak rádi odložili své kožichy a oddali se veselí ve vodě.

Úcta k svatému Mikuláši je známá od 10. století v Německu, Francii a Anglii, od 11.století i v Italii. U nás najdeme zmínku z 18. století z okolí Litomyšle, kdy ho na slavnostech začali doprovázet andělé, v 19. století mají oslavy masopustní ráz, v současné době jsou spojovány s první drobnou prosincovou nadílkou dětem sestávající z různých dobrot, pro výstrahu brambor a uhlí.

Podstatně jiný ráz má v Chorvatsku. Ve vesnici Baška Voda stojí na molu u přístaviště světcova socha, kde v den jeho svátku rybáři a námořníci prosí o ochranu.

6. prosinec je zároveň dnem námořníků a tak se děkovné slavnosti odehrávají všude na chorvatských lodích a na dalších plavidlech.

Reklama

Výběr článků

Načítám