Hlavní obsah

Výtvarné a kulinářské umění se propojily v Galerii Aviatik v Pršticích

Novinky, Simona Polcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarnice Romana Štrynclová promítá práci s barvami do všech svých činností. Od roku 2012 pořádá sérii gastronomických večerů Kulinarium, kdy degustační menu sama připravuje po chuťové i vizuální stránce. Kulinární zážitek propojovala s vernisáží a nyní hostinu uspořádala přímo v Galerii Aviatik v Pršticích.

Foto: Tomáš Picka

Kulinarium v galerii v Pršticích a jeho iniciátorky Romana Štrynclová a Petra Kunešová s obrazem kočky Tatarky.

Článek

„Ráda jsem chodila na Romaniny kulinární akce a také měla u nás pěknou výstavu. Myšlenka uspořádat Kulinarium u nás padla letos v létě jen tak při jednom společném obědě,“ uvedla galeristka Petra Kunešová.

Romana v Galerii Aviatik vystavovala obrazy z cyklu Královny slz a ostružin v roce 2011, s galeristkou se zná bezmála deset let. Do Prštic jezdí pravidelně na vernisáže a zúčastnila se mj. i linorytové dílny s Matějem Formanem, kterou Kunešová pořádala.

Neuvěřitelné se stalo skutkem v neděli 1. října. Vzhledem k tomu, že někteří hosté navštívili Kulinarium vůbec poprvé, představila jim výtvarnice v kostce historii svého gurmánského projektu, přiblížila menu i vlastní tvorbu. Téma znělo Tatarákování a účastníci dostali příležitost ochutnat pokrmy jako dýňový a cuketový tartar či estragonovou polévku. V závěru se dle očekávání podával hovězí tatarák, jemuž zdatně sekundoval tatarák ze sušených rajčat.

„Objevem večera bylo zřejmě bedlové paté. Jak víme, lesy jsou momentálně plné hub, a tak jsem je připravila jako amuse bouche. Zaujala i estragonová polévka, která má díky estragonu, jenž se v naší kuchyni až tak často nepoužívá, jemnou, ale velmi zajímavou chuť i vůni. Estragon jsem použila sušený i čerstvý. Bylo zajímavé pozorovat, jak přítomné baví kombinovat a objevovat chutě jednotlivých chodů, a při servírování dezertu jsem zaslechla i nadšené ááách!“ prozradila Romana.

Jelikož je Romana především výtvarnice, připravila na akci také vernisáž svých čtyř nových obrazů. Přímo pro Kulinarium v Pršticích vytvořila další olejomalbu z cyklu Felidae, na níž ztvárnila Tatarku, kráčející kočku v šatech s motivy tatarského kroje. Tatarka se objevila i na menu kartě. „Rozhodla jsem se, že Felidae bude mapovat mé aktivity a vše, na co narazím,“ okomentovala sérii Romana.

Na prštické Kulinarium naplánovala i premiérové představení svého Autoportrétu z kolekce ZeMěKočky a pochlubila se také Kocourem z Rechowitz ze stejného cyklu. Avízem na samostatnou výstavu obrazů Romany Štrynclové, jež se má v Galerii Aviatik uskutečnit v červnu 2018, se stal obraz Pojď si hrát inspirovaný fotkou z depozita Dočaska u Katky ve Starovičkách. Mělo by opět jít o aukční výstavu ve prospěch útulku s olejomalbami ze souborů Souhvězdí Bohumila Hrabala a ZeMěKočky.

Kulinární večer umožnil hostům prohlédnout si i výstavní prostory Galerie Aviatik, kde jsou momentálně k vidění obrazy Libora Vymyslického pod názvem Krajinou starých dubů. Oslavují krásy jižní Moravy a většina témat pochází z plenéru v magickém trojúhelníku obcí Podivín, Břeclav a Valtice. Na olejích a pastelech lze spatřit také Ladenskou strouhu s lužními lesy. Galerie má běžně otevřeno ve čtvrtek, pátek a v neděli od 15 do 20 hodin nebo po telefonické domluvě. Po Vymyslickém přijdou na řadu obrazy Simonetty Šmídové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám