Hlavní obsah

Výstavou si v Nymburce připomínají 75 let od konce 2. světové války

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu a vydaným vládním opatřením byl Nymburk nucen zrušit velkolepé oslavy Dne města plánované na sobotu 2. května. Výstava Květnové povstání ale proběhne.

Foto: Městský úřad Nymburk

Nymburská výstava

Článek

„Samozřejmě nás mrzí, že se neuskuteční plánovaná přehlídka bojové techniky, ukázka tehdejších uniforem a ani rekonstrukce událostí konce 2. světové války v našem městě. Věříme ale, že zaujme výstava dobových fotografií a textů s názvem Květnové povstání v Nymburce 1945, která byla instalována na Náměstí Přemyslovců,“ uvedla místostarostka Stanislava Tichá.

Výstavní bannery je možné vidět na náměstí až do poloviny června. Výstava vznikla díky práci nymburského rodáka a patriota Jana Maliny, který připravil podklady pro vznik webové stránky www.kveten1945nanymbursku.cz, kde zájemci naleznou detailní informace, texty a další zajímavé fotografie z archivů Polabského muzea.

Od středečního odpoledne jsou stránky již aktivní, plně funkční budou od soboty 2. května. Doporučuje se je otevírat v nejnovějších verzích internetových prohlížečů Chrome, Microsoft Edge a Mozilla Firefox.

Město mělo připraveno bohatý doprovodný program. V plánu byla rekonstrukce událostí ze dne 2. května 1945 ve spolupráci s KVH Druhý pluk Nymbursko, tehdejší obyvatelé města jako jedni z prvních v Čechách povstali proti nacistické okupaci.

Proběhnout měl i slavnostní pietní akt v Parku Hrdinů, který se sice uskuteční, ale pouze s vedením města a bez přítomnosti veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám