Hlavní obsah

Výstava v Tokiu představuje diplomatickou činnost šlechticů v Zemi vycházejícího slunce

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní památkový ústav České republiky připravil pro japonskou metropoli panelovou výstavu, která mapuje diplomatickou činnost šlechticů v Zemi vycházejícího slunce a ohlas jejich misí ve střední Evropě na přelomu 19. a 20. století. Výstava v Českém centru Tokio bude k vidění do 18. ledna 2019.

Foto: zámek v Lysicích
Článek

„Touto aktivitou bychom chtěli navázat mezinárodní kulturní kontakty a informovat zahraniční odborníky i širší veřejnost o kulturním dědictví České republiky, a to zejména v zemích, kam kdysi směřovaly diplomatické mise českých šlechticů. Mezi taková místa patří nejenom hlavní města evropských zemí, ale i metropole asijských zemí včetně Tokia,” uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Panelová výstava s názvem Diplomatické mise šlechty českých zemí v Japonsku a jejich kulturní ohlasy ve střední Evropě přiblíží japonskému publiku historii diplomatických vztahů mezi Rakousko-Uherskem a japonským císařstvím.

„Rakousko-Uherské diplomatické zastoupení v Japonsku vzniklo roku 1871, teprve ale v roce 1883 bylo vytvořeno řádné vyslanectví, společné pro Čínu, Japonsko a Siam, jehož sídlem se stalo Tokio,” upřesnil kurátor výstavy a ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Zmíněny jsou i příběhy diplomatů, kteří po sobě zanechali na svých domovských zámeckých sídlech soubory uměleckých a osobních předmětů, které mají přímou vazbu na pobyt v Japonsku.

„Připomenut je například hrabě Heinrich Coudenhove-Kalergi, který působil v Japonsku v letech 1892–1896 a krátce po svém příjezdu do Tokia uzavřel sňatek s dcerou zdejšího obchodníka Mitsuko. Ta byla jednou z prvních Japonek žijících ve střední Evropě a památky na její osobnost jsou dnes součástí sbírek zámku v Horšovském Týně,” upřesnil Petr Pavelec.

Představen je i námořní důstojník, diplomat, umělec a sběratel hrabě Erwin Dubský, který si ze svých cest a diplomatických misí přivezl mimořádně bohatý soubor uměleckých děl a etnografického materiálu. Výjimečná je zejména sbírka 158 albuminových fotografií, které si Dubský přivezl z japonské diplomatické mise v letech 1874–1876 a zachovaly se na zámku v Lysicích až do současné doby.

Výstavu 18. prosince slavnostně zahájila ředitelka NPÚ Naďa Goryczková a ředitelka Českého centra Tokio Eva Takamine. S projektem Šlechta českých zemí v evropské diplomacii a diplomatickými misemi české šlechty v Japonsku posluchače seznámil ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec, památky, které ve sbírkách zámku v Lysicích upomínají na diplomatickou misi hraběte Erwina Dubského v Japonsku v letech 1874–1875, představila kastelánka lysického zámku Martina Rudolfová. Výstava bude otevřena do 18. ledna 2019.

Zámek v Lysicích

Díky letošnímu tématu roku NPÚ Šlechta českých zemí v evropské diplomacii na zámku v Lysicích hostům, kteří si přišli prohlédnout návštěvnickou trasu s historickou knihovnou, představili historickou osobnost - diplomata, fregatního kapitána hraběte Erwina Dubského (1836-1909). Jednalo se o kolekci kopií albuminových fotografií, které si ze svých cest hrabě přivezl a dále zajímavé trojrozměrné umělecké a kuriózní předměty (např. egyptská mumie).

Poslední možnost navštívit slavnostně vyzdobené komnaty lysického zámku v letošním roce, budou mít návštěvníci při vánočních prohlídkách 25. a 31. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám