Hlavní obsah

Výstava v Mohelském mlýně přináší průřez výtvarným dílem pětasedmdesátníka Jana Wolfa

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WOLF 75 – tak zní název výstavy k životnímu jubileu brněnského malíře Jana Wolfa. Zahájena byla v sobotu 23. července vernisáží v galerii Čertův ocas surrealistické skupiny Stir up.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Mlýn z roku 1938 se nachází mezi Dukovany a Mohelnem. Je zde terénní stanice Ústavu biologie obratlovců AV ČR v Brně, ale také galerie Čertův ocas. Surrealistický název je odvozen od meandru se skalnatým poloostrovem na řece Jihlavě. Tři podlaží budovy jsou stálou expozicí surrealistické skupiny Stir up a také místem pořádání dalších výstav.

Významným členem této skupiny je Jan Wolf (1941). Vystudoval výtvarný obor na Pedagogické fakultě UJEP v Brně, byl členem Svazu výtvarných umělců, zakladatelem a vůdčí osobností více uměleckých hnutí a organizací (např. prezidentem Umělecké besedy Zlatoroh v Brně.)

Jedním z míst, kde se v šedesátých letech konaly akce legendární Bohémy, byl právě klub Zlatoroh na nároží ulic Lužánecké a třídy kpt. Jaroše. Někdejší atmosféru sám J. Wolf evokoval na vernisáži přednesem básně Kocourkov z Májového festivalu ve Zlatorohu 1969. Jejím autorem je svérázná a kuriózní postava, „kníže Brněnské bohémy, demiurg“ Jan Novák.

Osobnost malíře Wolfa přiblížil text jeho mladšího bratra Jiřího Rybáře, hudebníka, bubeníka rockové skupiny Synkopy 61, dnes provozovatele aukční síně. Úvodní slovo k  výstavě pronesl PhDr. Václav Pajurek (Stir up): „Umělecká činnost J. Wolfa byla velmi široká. Vycházela z principu, že surrealista je v podstatě básník a je zcela lhostejné, zdali se vyjadřuje literárně nebo výtvarně.“

Pajurkovu báseň „Mořeplavec“ závěrem programu vernisáže Jan Wolf představil melodramatickým přednesem.

Výstava, která je průřezem dosavadní široce rozmáchlé výtvarné Wolfovy tvorby, bude zaujímat převážnou část celé galerie do konce října. Ta je po celou sezónu otevřena denně od 9:00 do 11:30 hodin, v sobotu a v neděli od 14:00 do 16:00 hodin. Sobotní podvečer na mohelském mlýně přinesl s sebou i závan dávných brněnských „zlatých šedesátých“.

Reklama

Výběr článků

Načítám