Hlavní obsah

Výstava připomíná, že od založení sirkárny v Lipníku nad Bečvou uplynulo 110 let

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 11. října byla v Lipníku nad Bečvou slavnostní vernisáží otevřena výstava s názvem Oheň v domácnosti, která je další z řady „osmičkových oslav“ letošního jubilejního roku.

Foto: Romana Nitková

Vernisáž výstavy "Oheň v domácnosti"

Článek

Letošní rok je opravdu značně bohatý na různá významná výročí, ať už celostátního či regionálního charakteru. Mezi poněkud opomenuté, ale místně velice podstatné události patří i založení akciové společnosti Kupecká akciová sirkárna v Lipníku nad Bečvou v roce 1908, tedy před 110 lety.

Zmíněná akciová společnost totiž dala o rok později vzniknout továrně na výrobu zápalek, která byla po roce 1945 známá po celé republice, a částečně i v zahraničí, pod názvem SOLO Lipník. V provozu byla plných 94 let, až do roku 2002.

Muzeum Komenského v Přerově ve spolupráci s městem Lipníkem nad Bečvou, Střediskem volného času Lipník nad Bečvou a soukromým sběratelem Michalem Urbáškem připravilo při této příležitosti výstavu, která připomene velice zajímavou historii lipenské sirkárny.

Ke zhlédnutí jsou nejen předměty ze soukromých sbírek (včetně a. s. SOLO MATCHES and FLAMES), od soukromých dárců a z Muzea Komenského v Přerově, ale také ze státního zámku Vizovice, z Muzea Šumavy v Sušici, Vlastivědného muzea v Olomouci, Technického muzea v Brně, Zemského archivu Opava (pobočka Olomouc) a Státního oblastního archivu v Plzni (3 oddělení v Klášteře u Nepomuku).

Návštěvníci se mohou pokochat řadou originálů i kopií dobových fotografií, plánů a archiválií, přečíst si informace o historii podniku, prohlédnout si zápalkové etikety (hlavně od poloviny 50. let do poloviny 80. let, ale i ty nejstarší a nejnovější) a zápalkové krabičky (z Lipníka, Sušice i mnoha zemí světa). 

Výstavu doplňují také různé předměty, které se zápalkami souvisí (např. sirníky, zapalovače, škrtadla, křesadla), případně které ke své funkci potřebovaly oheň a byly používány v domácnostech (např. různá topidla, ohřívadla, svítidla, vařiče, sporáky).

Snad k nejzajímavějším vystaveným exponátům patří i dva původní sirkařské „stroje“ ze sušické sirkárny. Na závěr bude na návštěvníky čekat několik tematických reportáží a dokumentů z archivu České televize a unikátní dokument místní provenience z roku 1972, který velice názorně přibližuje výrobu zápalek v lipenské továrně (promítán bude díky spolupráci s www.filmovemuzeum.cz).

Výstavu je možné navštívit v prostorách zámecké galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou až do 6. ledna 2019.

Více informací:

Více informací:Mgr. Lubor Maloň, 724 947 542, 581 250 534,

malon@prerovmuzeum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám