Hlavní obsah

Výstava na Špilberku přiblíží tvorbu Vasarelyho

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna zve na výstavu prací Victora Vasarelyho, francouzského malíře a grafika maďarského původu, který se stal uznávanou ikonou op artu, tedy optického umění.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Vasarely byl žákem Lászla Moholy-Nagye na Bauhausu, německé avantgardní architektonické a uměleckoprůmyslové škole (jedním ze zakladatelů této školy byl i architekt Mies van der Rohe, tvůrce brněnské vily Tugendhat - v letech 1930 - 1933 byl jejím ředitelem).

Jeho práce jsou pestrobarevné i černobílé geometrické obrazce, optické iluze i efektní výjevy. Ve světovou známost vešel jako představitel op artu a kinetismu. Svojí tvorbou ovlivnil dekorativní umění, reklamní a propagační tvorbu.

Jeho obraz Zebra z roku 1937 je považován za jeden z prvních příkladů op artu, byť v té době tento výraz ještě nebyl znám. Termín op art se začal používat až v šedesátých letech. Vasarely tak svým uměním předběhl dobu.

Jako doprovodná akce k výstavě je připraven hodinový animační program, určený pro žáky druhého stupně základních škol, gymnázií a středních škol. Účastníci tohoto programu se dovědí odpovědi na otázky, jak lze oklamat lidské oko, proč z některých obrazů bolí oči, co je to op art a další zajímavosti.

Vernisáž výstavy se koná ve středu 1. února v 17.00 hodin. Výstava se nachází v 1. poschodí jižního křídla hradu a bude přístupná od 2. února do 4. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám