Hlavní obsah

Výstava Korunovační klenoty v dějinách světa potěšila i členy Univerzitního klubu seniorů

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavou Korunovační klenoty v dějinách světa se Ostravské muzeum připojuje k završení letošních oslav 700. výročí narození krále Karla IV. a zároveň zahájí oslavy 750 let od první písemné zmínky o městě (1267), které budou probíhat po celý rok 2017.

Foto: Josef Kubíček

účastníci na úvodní přednášce

Článek

Na nabídku výboru UKS z.s. (Univerzitního klubu seniorů) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity přihlásit se k návštěvě výstavy, zareagovala okamžitě většina registrovaných členů klubu, kteří si nechtěli účast na této jedinečné akci (koná se v Ostravě od 9. prosince 2016 do 5. března 2017) utéct.

Ve čtvrtek 2. února se sešli v Ostravském muzeu, kdy po úvodní přednášce průvodkyně o průběhu tehdejší korunovace krále Karla IV., proběhla vlastní prohlídka unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy. Nacházejí se zde i ukázky skvostů, které nosili panovníci známých říší Asie, panovníci v Americe či afrických kmenů.

Výstava je doplněna fotografiemi nejznámějších evropských korunovačních katedrál, speciální část tvoří přehled dosud vládnoucích panovnických rodů v Evropě. Své královské koruny zde mají zastoupeny Nizozemsko, Dánsko, Švédsko a Velká Británie.

Poděkování za příjemně prožité odpoledne s připomenutím si historických událostí a přehlídkou krásy, i když jen v podobě replik, patří nejen doktorce ing. Zdeňce Telnarové z OU, ale i výboru UKS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám