Hlavní obsah

Výstava Druhá strana mince: Válka jako utrpení, ale i inspirace pro výtvarníky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válka je jako mince – má vždy dvě neoddělitelné strany. Na rubu přináší zmar, na líci se zase rozehrávají nové příležitosti a zdroje inspirace, v tomto případě pro sklářské i bižuterní výtvarníky a výrobce, pro medailéry. Některá díla uvidíte na výstavě v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Foto: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Válka je zdroj uplatnění se medailérů na všech frontách

Článek

Výstava s názvem Druhá strana mince nabídne od čtvrtka 30. listopadu do 15. dubna 2018 návštěvníkům zcela netradiční téma. Muzeum představí dramatické dějiny válek a povstání od 17. století až po moderní současnost.

Múzy ve válce nemlčí

„Je to jedna z mála příležitostí, kdy můžeme uplatnit téměř všechny podsbírky našeho muzea najednou – tedy nejen sklo, bižuterii, mince a medaile, ale také zbraně, součásti uniforem a vojenskou optiku. Věřím, že tentokráte zaujmeme i chlapce a muže všeho věku,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Skleněný granát je krásný, ale krása nebyla jeho posláním

„Muzeum se může pyšnit mimo jiné i takovými historickými unikáty, jako je prototyp skleněného ručního granátu z první světové války, památeční šrapnel z bitvy u Hradce Králové nebo vzácné ryté sklo s napoleonskými motivy,“ zdůraznil hlavní kurátor výstavy Zdeněk Štafl.

Jedná se s velkou pravděpodobností skutečně o unikát, který podle nám dostupných informací nikdy nevešel do masové výroby, ani tvarem neodpovídá žádnému dobovému ručnímu granátu. Proto se pravděpodobně jedná o ojedinělý pokus nebo zkušební prototyp. Řešení závitů naznačuje inspiraci z rakouského granátu typu Zeitzünderhandgranate. Exemplář se silnější stěnou by mohl po dokončení skutečně být funkční jako zbraň, " dodal kurátor.

Válečné vánoční ozdoby

„Pozornost si zaslouží také kuriózní soubor vánočních ozdob z obou světových válek, atraktivní je instalace vojenského ležení nebo současná vojenská optika - zaměřovací dalekohledy a tankové průzory. Některé z nich si bude možné i vyzkoušet,“ dodal spolukurátor výstavy Petr Čížek. Mnohé z těchto předmětů budou vystaveny vůbec poprvé.

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 30. listopadu od 17 hodin v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a bude zpestřena vystoupením vojenské historické skupiny.

Býčí vejce

Skleněné granáty se opravdu používaly, německý Blendkörper sloužil k zastavení jedoucího tanku pro vytvoření lepších předpokladů nasazení dalších ničivých prostředků.

Skleněná hruškovitá nádoba byla označována jako Bullenei - býčí vejce. Vrhal se na vzdálenost až 30 metrů, zadýmení trvalo asi 15 až dvacet vteřin. Na této zbrani nebylo ale nic estetického, kromě toho byla velmi křehká. Vážila 374 g.

Reklama

Výběr článků

Načítám