Hlavní obsah

Vyrostla v dětském domově, teď kvůli koronaviru nemůže sehnat práci a bojí se o budoucnost své dcery

Novinky, Renata Majvaldová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladé mamince pomáhá projekt Začni správně obecně prospěšné společnosti yourchance. Koordinátorka projektu jim dodává pevnou půdu pod nohama v této nejisté době.

Foto: Ivana Longinová

Koordinátorka projektu Začni správně Ivana Longinová pomáhá mladé rodině i v době koronavirové krize

Článek

Stovky mladých lidí, které před časem opustily dětský domov, se v době koronavirové pandemie ocitly v tíživé situaci. Někteří z těchto mladých přišli o práci i o bydlení, jiní nasazují své zdraví v první linii.

Můžete si říci, že tak to má dnes většina lidí, nejen ti, kteří vyrostli v dětském domově, ale právě jim v této těžké době chybí pomoc od blízkých. Tu po celé republice nahrazuje projekt Začni správně společnosti yourchance. V jižních Čechách a na Vysočině se koordinátorka Ivana Longinová stará o více než sedmdesát mladých na startu samostatného života.

„Kvůli koronaviru mám teď velké problémy v komunikaci s úřady, protože jsem nedávno přišla o práci a jsem doma bez příjmu. Přítel má navíc také v současné situaci strach o práci, mají jí málo a neví, jestli nebudou muset snižovat stavy,“ říká třiadvacetiletá Denisa, které hledání práce zkomplikoval i fakt, že musí být doma s tříletou dcerou.

V těžkých časech, které mladou rodinu překvapily a sebraly jim jediné jistoty, jim pomocnou ruku podává právě koordinátorka projektu Začni správně, Ivana Longinová. Ta je psychicky podporuje a společně hledají řešení.

„V tuto chvíli se zaměřujeme především na stabilizaci rodinného rozpočtu a na online komunikaci s úřady. Dále se soustředíme na jejich osobní rozvoj, také mluvíme o životních hodnotách, prioritách a cílech, které když si správně nastaví, pomůže jim to v zapojení do pracovního života. Právě toto zapojení bude po skončení izolace nejspíš těžší než dřív,“ popisuje koordinátorka, která s rodinou pracuje i pomocí publikace Prima život společnosti yourchance o.p.s. Publikace pomáhá čtenáři sladit jeho životní hodnoty a cíle s finančním plánem a pochopit klíčové principy budování vlastní prosperity.

yourchance o.p.s. je obecně prospěšná společnost založená v roce 2010 Janou Merunkovou a Gabrielou Křivánkovou jako společnost, která realizuje tři projekty celorepublikové a v dnešní době už i mezinárodní působností – Finanční gramotnost do škol, Podnikavost a Začni správně.

Projekt Začni správně se po celé republice stará o více než 700 mladých lidí, kteří odcházejí z dětských domovů a potřebují pomoc v začátku samostatného života. Každý kraj má svého koordinátora, který s mladými řeší praktické záležitosti a funguje i jako psychická podpora.

Reklama

Výběr článků

Načítám