Hlavní obsah

Výroční koncert ZUŠ Ořechov mezi kapkami deště

Novinky, Magdalena Zapadlová

Základní umělecká škola Ořechov oslavila své úctyhodné výročí 65 let od svého vzniku minulý víkend. Ke kráse celé akce pod širým nebem přispělo mimo jiné i to, že mnozí posluchači i přes vytrvalý odpolední déšť vydrželi sedět a poslouchat až do samého konce bezmála čtyřhodinového programu.

Foto: Magdalena Zapadlová

Dětský orchestr Sluňákov a sbor MOře

Článek

Přípravy slavnostního "open air" koncertu k 65. výročí Základní umělecké školy Ořechov trvaly takřka celý rok. V den "D", tedy den oslav 17. června, se ale několik dní modrá obloha rázem zatáhla a se začátkem celého slavnostního koncertu spustila nepřetržitou dešťovou sprchu, která ustala až s posledními tóny tanečních a hudebních gratulací.

Po úvodním přivítání významných hostů vystoupily se svými hudebními dary spřátelené "hudebky" ze Židlochovic, Pohořelic, Dolních Bojanovic a partnerské hudební školy v Hohenau v Dolním Rakousku, z hostitelské ZUŠ Ořechov se představily všechny umělecké obory.

Zpod deštníků mnoha barev zazníval i přes nepřízeň počasí nadšený potlesk ořechovskému dětskému orchestru Sluňákov (pod vedením Kláry Zavadilové), který se svými Ořechovskými písničkami ve spolupráci s literárně dramatickým oborem (vedení Olga Marková) a školním sborečkem MOře (vedení Bc. Kateřina Čechovská) připravil milou vzpomínku na významnou kulturní a společenskou osobnost a zejména zakladatele a prvního ředitele ZUŠ Ořechov Rudolfa Zavadila st.

Zrovna tak sklidil zasloužené ovace flétnový soubor Monoceros (vedení Klára Zavadilová), který mimo jiné vystoupil se skladbou Soumrak. Jejím autorem je další nezapomenutelný člověk, jeden z nejvýznačnějších ředitelů ZUŠ Ořechov, skladatel, kapelník, profesor brněnské konzervatoře a pro zasvěcené také rechtor Velkomoravské Univerzity Strécovsko-Tetinské Rudolf Zavadil ml.

Radost ze společného "muzicírování" přímo sršela z mladých hudebníků při nádherných výkonech smyčcového souboru VIA (vedení Alžběta Grecová, roz. Zavadilová), klarinetového souboru Clarteto a saxofonového kvarteta Hana a její sígři (vedení Pavel Rosendorf, dipl. spec.) či Jazztetu známého českého jazzového kytaristy Milana Kašuby, který na ZUŠ Ořechov působí už téměř 20 let a vede své žáky k improvizaci a hře v jazzové kapele.

Dvě nejsladší třešničky na narozeninovém dortu představoval jednoznačně Miniband Jany Šmídové, který po zaznění obzvlášť populární melodie Skyfall z poslední "bondovky" se skvělou zpěvačkou a absolventkou ZUŠ Ořechov Míšou Kvardovou při potlesku publikum až zvedal z laviček a k tanci sváděl notoricky známou písničkou skupiny ABBA Dancing Queen.

Druhou z oněch "třešniček" byla žákovská dechovka Taškaříci pod vedením MgA. Františka Kříže, která všem věrným posluchačům poděkovala za celoodpolední podporu dvěma bravurně provedenými veselými písničkami Dudácká (s vynikajícím sólem klarinetového dua Vítek Skřička – Damián Adamus) a Zůstaň tu s námi. Do bouřlivého potlesku se poté z publika ještě několikrát ozvalo nadšené "Zůstaňte tu s námi!". Taškaříkům se povedl malý zázrak, kdy dobře stovku polozmoklých vytrvalců dokázali strhnout natolik, že ti rázem zapomněli jak na své deštníky, tak na stále nekončící déšť a vestoje tleskali a provolávali "bravo".

Základní umělecká škola Ořechov navzdory dešti, větru a zimě oslavila své výročí se vší parádou a z ohlasů posluchačů je zřejmé, že své příznivce má a mít bude i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám