Hlavní obsah

Výrobu prostějovského Alperu brzdí nedostatek zaměstnanců

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nedostatkem pracovníků u některých profesí se nyní potýká prostějovská společnost Alper, a.s. Firmě, která se specializuje na tváření a obrábění výkovků, nejvíce chybí kováři, nástrojáři, ale také údržbáři. Zájemcům o práci proto nabízí i celou řadu benefitů.

Foto: Alper
Článek

V současné době prostějovská firma zaměstnává 140 pracovníků. „I přes veškerou snahu našich stávajících zaměstnanců, kteří vynakládají maximální snahu a úsilí, nejsme nyní schopní pokrýt veškerou potřebnou výrobu,“ uvedl Pavel Krajča, výkonný ředitel společnosti. „Momentálně hledáme 17 lidí, z toho 12 kovářů, 2 nástrojaře a údržbáře.“

Především obsazení pozic kovářů je pro společnost Alper v tuto chvíli klíčové kvůli sjednaným zakázkám do konce roku. Do budoucna počítá s vytvořením dalších 25 - 30 pracovních míst. „V příštích letech plánujeme zvyšovat produkci, a s tím souvisí i další výrobní a zaměstnanecké kapacity,“ uzavřel Krajča.

Péči o zaměstnance věnuje prostějovská kovárna dlouhodobě velkou pozornost. Má k dispozici propracovaný motivační systém plný zajímavých benefitů. Mezi neoblíbenější patří mimořádné výkonové prémie a odměny za splnění plánu. Od roku 2019 mezi zaměstnanecké výhody přibude také týden dovolené navíc. Novým pracovníkům poskytuje Alper náborový příspěvek ve výši 12 000 korun.

Společnost Alper vyrábí pro prestižní světové automobilky. „Našim největším odběratelem je ale mateřská společnost Kovárna VIVA, která je pro nás také silným partnerem se stabilním zázemím,“ upřesnil Krajča.

Svým zákazníkům poskytuje Alper komplexní servis pro dodávku zápustkových výkovků – jejich výrobu, finální zpracování, obrábění a povrchovou úpravu i logistické služby. Současná výrobní kapacita je 5800 tun ročně a neustále se zvyšuje. „Z toho důvodu jsme již investovali do nových technologií, modernizace stávajících kovacích linek a také do zlepšení pracovního prostředí částku přesahující 170 miliónů korun. Další významné investice přes 100 miliónů plánujeme v následujících pěti letech,“ nastínil Evžen Šponar, vedoucí ekonomického oddělení.

O firmě

Kořeny původní firmy sahají do roku 1878, kdy v Prostějově založil František Wichterle provoz na výrobu a opravu zemědělských strojů. Na konci roku 1918 se spojila se závody Josefa Kovaříka a zaměstnávala téměř 1500 lidí. V té době taky rozšířila výrobní program o automobily známé pod značkou Wikov. Po osvobození byla firma zestátněna a stala se součástí národního podniku Agrostroj. V roce 1993 byla zprivatizována. V roce 2013 se stoprocentním vlastníkem společnosti Alper stala zlínská Kovárna VIVA, jejímž cílem bylo rozšířit své výrobní kapacity a využít velkého potenciálu prostějovské kovárny.

Další informace: https://www.alper.cz/  

Reklama

Výběr článků

Načítám