Hlavní obsah

Východní Morava má ambice stát se ukázkovým cykloturistickým regionem v ČR

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Turistický region Východní Morava má ambice stát se nejkomplexněji vybavenou lokalitou pro všechny skupiny cykloturistů. Jsou zde pohodové, nenáročné a bezpečné stezky vedené údolími řek, trasy pro trekingová a horská kola, bike arény se zábavnými traily pro začátečníky i pokročilé bikery.

Foto: Archiv resortu Luhačovice

Stezky v okolí Luhačovic

Článek

Cykloturistická nabídka zahrnuje páteřní trasy vedené údolími řek. Zde je Královnou cyklostezek Moravy bezesporu Cyklostezka Bečva, která ve svých třech větvích dosahuje celkové délky bezmála 160 km.

Vede takřka od pramenů ve Vsetínských Beskydech až k soutoku Bečvy a Moravy poblíž Tovačova. Zde navazuje na trasy vedené podél řeky Moravy, stezka vedená podél vodní cesty Baťův kanál od Kroměříže do Hodonína má 80 km. Tyto cyklostezky umožňují realizovat jednak produkty tzv. dálkové cykloturistiky, kdy lze putovat například od pramenů Bečvy k soutoku Moravy s Dunajem, ale také se z nich odbočuje na řadu terénních stezek či k bikerským arénám.

Rozvoj dalších páteřních tras směřuje k propojení Východní Moravy se Slovenskem, a to stezkou pracovně nazvanou Bečva - Vlára - Váh, která povede přes Vlárský průsmyk ze Vsetína do Trenčína. Ta je ve výstavbě, ve čtvrtek 12. června byl otevřen jeden z úseků stezky ve Valašských Kloboukách.

Jednou z předností regionu je hustá síť značených tras. Centrála cestovního ruchu Východní Moravy realizovala projekt, jehož výstupem je kompletní pasportizace značených tras. Celkem je na území Zlínského kraje k dispozici na 7 tisíc km značených tras, z toho 2500 km připadá na cyklotrasy. Doporučené trasy jsou popsány v novém cykloturistickém webu www.vmnakole.cz 

Velmi významným prvkem nabídky pro cyklistické vyžití je existence kvalitních bike arén, přírodních a v přírodě upravených trailů. Ty jsou k dispozici např. v pohořích Chřiby a Hostýnské vrchy, v okolí Luhačovic, v Mysločovicích na Zlínsku, lídrem v nabídce trailů je Specialized Bike Resort Valašsko, jehož hlavní devizou je komplexnost a provázanost infrastruktury a služeb pro cykloturisty. 

Součástí tohoto cykloturistického resortu je Cyklostezka Bečva, rozsáhlá síť terénních tras, bikearény a traily. Ty jsou vybudovány ve Vsetíně, Zděchově a Velkých Karlovicích, do resortu patří i tzv. Marikovský trail ležící na Slovensku. Tato lokalita je svou nabídkou tratí a zejména zázemím, službami a propojeností na další prvky cykloturistické, ale také ubytovací a stravovací infrastruktury skvělou volbou pro každého milovníka cykloturistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám