Hlavní obsah

Výbuchy a střelba ve štramberských štolách, divákům přímo před očima

Novinky, Lenka Hatlapatková

Mohutné výbuchy i střelba se budou v sobotu 7. září ozývat z areálu vápencového lomu Na Horečkách ve Štramberku, a to od 9 do 16 hodin. Radvanická společnost VVUÚ zde totiž v rámci Evropských dnů dědictví otevírá již poněkolikáté pomyslné dveře nejdelších zkušebních štol v Evropě.

Foto: Archiv VVUÚ
Článek

Diváci zde na vlastní oči uvidí, jak rychlý a mohutný je výbuch metanu v jeho nejnebezpečnější koncentraci a zhlédnou i praktické ukázky výbuchů dalších hořlavin. Kromě toho zde bude pro malé i velké návštěvníky připravena laserová střelnice a vyzkoušet si budou moci i střelbu ze vzduchovky.

Zájemci budou moci nahlédnout dovnitř tří zkušebních štol, seznámit se se zkouškami a výzkumem, jenž se zde provádí, a na vlastní oči uvidí i to, že nejen metan, uhelný prach, hliník, ale třeba i kukuřičný škrob nebo dřevěné piliny mohou za určitých podmínek vybuchnout.

„Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami, které jsou našim odloučeným pracovištěm, a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích.

Třešničkou na pomyslném dortu bude opět výbuch zemního plynu, jehož hlavní složkou je z 93 procent metan. Lidé tak spatří v ústí jedné z našich štol, v komoře o objemu 60 metrů krychlových výbuch 9procentrního metanu, což je jeho nejnebezpečnější koncentrace, co se týká rychlosti a mohutnosti výbuchu. Metan má široké spektrum použití, jak v energetice, jako plynné palivo, tak např. i v automobilové dopravě jako pohonná látka CNG nebo v domácnostech u plynových vařičů. Návštěvníci tak na vlastní oči uvidí, jak vypadá při optimálních podmínkách výbuch této hořlaviny, ale i dalších prachů,“ vysvětlil průběh praktických ukázek Ing. Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ.

„Předvedeme vždy pět výbuchů různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od 2 kg až po 5 kg, a to vždy v dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin, metan budeme odpalovat jen v 11 a ve 13 hodin, v 9 a 15 hodin uvidí návštěvníci velkorozměrový výbuch hnědouhelného prachu (8 kg),” dodal.

Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberka – v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušebnické a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

Další informace na telefonním čísle 596 252 300, sekretariát společnosti VVUÚ, a. s.

Reklama

Výběr článků

Načítám