Hlavní obsah

Vranovičtí skauti již mají své Betlémské světlo

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních let jezdí skauti z Vranovic do Vídně na slavnostní předávání Betlémského světla, které dále roznášejí po své obci.

Foto: Jan Řihošek

Ve kostele Neuottakring ve Vídni, kde probíhalo předávání BS, by se sotva dalo najít volné místo - tolik skautů se ceremoniálu účastnilo.

Článek

Letos byla pro zapálení Betlémského světla vybraná jedenáctiletá Sarah Schinwald, která tak učinila přímo v jeskyni narození Ježíše v Betlémě. Také při slavnostním předávání, které se konalo 10. prosince v kostele Neuottakring, hrála jednu z hlavních rolí, kdy předávala Betlémské světlo delegacím z jednotlivých zemí.

Mottem letošního předávání se stal citát z knihy Izaiáš: "Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo...". Zástupci všech národů, účastnících se ceremoniálu, vždy před přepálením Světla pronesli své poselství míru a Vánoc, vztahující se k tomuto tématu.

O mezinárodním významu Betlémského světla svědčí také účast zástupců mnoha nejen evropských (například Belgie, Španělska nebo Lucemburska), ale i zámořských států (USA, Argentina).

Ve Vranovicích skauti Betlémské světlo roznáší vždy těsně před Vánocemi těm, kteří o něj projeví zájem, a zapíší se do seznamů, umístěných na obvyklých místech (obchod U Toncrů, pekárna, lékárna, OÚ), a to až do středy 21. prosince. Od loňského roku se také mohou zájemci hlásit prostřednictvím elektronického formuláře, dostupného na http://goo.gl/tjI47. Samotná roznáška proběhne mimořádně již 22. prosince ve večerních hodinách. Pokud tedy chcete mít tento novodobý symbol Vánoc i u svého štědrovečerního stolu, nezapomeňte se přihlásit! Pro ty, kteří se nestihnou nahlásit, budou již podruhé skauti rozdávat Světlo během štědrovečerního zpívání u vánočního stromu před kostelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám