Hlavní obsah

Vodopádový Jedlový důl je jednou z nejhezčích partií Jizerských hor

Novinky, Vratislav Konečný

Horské vodopády jsou pokaždé nádherné, nemusejí být v Norsku nebo ve Švýcarsku, u nás se také najdou krásná údolí s dravými toky. Jedním z nejhezčích je Jedlový důl na Jedlovém potoce v Jizerských horách. Potok pramení v rašeliništi na Čihadle, odkud se spouští po obřích balvanech k Josefovu Dolu.

Foto: Vratislav Konečný

Jedlový vodopád

Článek

V divoké roklině

Nejvyšším vodopádem je Jedlový, asi nejhezčí partií v úzké skalnaté rokli je oblast zvaná Pekelná tůň. V horní části spadá přes tři kamenné stupně, které na sebe navazují a vytvářejí jeden z nejhezčích českých vodopádů. Celková výška je kolem 15 metrů. Po deštích tu padají proudy vody, nad hladinou se tvoří vodní tříšť, bohužel tok již delší dobu takovou situaci nezažil.

Údolím vede naučná stezka se šesti zastaveními, chůze je docela pohodlná, místy stoupáte po pořádných balvanech, nad Jedlovým vodopádem je prkenný chodník. Les tu je smíšený, jehličnany i listnáče, kolem vody občas jedle, které kaňonu daly jméno. 

Po modré značce se dostanete na starou cestu, částečně tvořenou panely, v dolní části asfaltovou, je využívaná jako cyklostezka. Vede zpět k východišti do Jedlového dolu, na místo zvané Lesní brána.

Tragédie rozbouřených vod

Nedaleko se nachází „Protržená přehrada” na Bílé Desné, z hráze zbyla jen šoupátková věž upomínající na největší katastrofu spojenou se stavbou přehrady v našich dějinách. Katastrofa z 18. září roku 1916 si vyžádala 62 životů, 33 domů bylo zničeno, 69 poškozeno. Na vině bylo nekvalitní stavitelství, probíhala Velká válka a stavbu „trochu“ ošidili. V průběhu výstavby, započaté roku 1912, hodně pršelo. Dílo zkázy dokonalo dřevo z pily v Desné, které voda nesla s sebou jako obří beranidlo.

Jizerské hory, ale i západní Krkonoše jsou známé jako deštivé hory, povodně tu byly velmi časté a rozbouřené řeky působily v podhůří obrovské škody. Nejhorší byla v roce 1897, v létě lilo skoro v jednom kuse, v červenci zaznamenávají na Nové Louce 345 litrů na metr čtvereční za 24 hodin. Voda se řítí do údolí, zasahuje i část Liberce. Je hlášeno přes 120 mrtvých na české straně hor. Proto se začaly stavět přehrady.

Na Bílé Desné se začalo stavět 17. října 1912. Kolaudace proběhla v září 1915.  Protržená přehrada nebyla již nikdy opravena. Areál je od roku 1996 kulturní památkou. 

Nedaleko stojí přehrada Souš, stavbu zahájili v roce 1911, dokončena byla o čtyři roky později. Od roku 1974 slouží jako zásobárna pitné vody pro Jablonecko. Nad Josefovým Dolem je před několika desítkami let dokončená Josefodolská přehrada na řece Kamenici.   

Vodní nádrž Bedřichov je nejvýše položenou v Jizerkách. 

Hory plné vodopádů

Nádhernými vodopády jsou také Štolpišské, další najdete na Černé Desné, na Smědavě... Každý potok, každá říčka má své kouzlo a Jizerky jsou kouzel plné.

Reklama

Výběr článků

Načítám