Hlavní obsah

Vodáci vypluli, aby Tiché Orlici vrátili její čistou přírodní krásu

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 1. září se na Tiché Orlici objevilo 21 lodí ne za zábavou, ale s pracovním posláním, aby posbíráním věcí, které patří do kontejneru a ne do řeky, zbavili tok Orlice těchto nežádoucích příkras.

Foto: Petr Špatenka

Jízdní kolo na lodičce jako dárek řece od nezodpovědného cyklisty?

Článek

Léto uplynulo jako voda a v sobotu 1. září nastoupil meteorologický podzim. I když se stávající období loučilo teplým víkendem, vodáci mysleli na dny barevného podzimního období, ke kterému patří čistý tok Tiché Orlice.

Tak se v sobotu 1. září v 10 hodin ráno objevilo na břehu řeky 30 účastníků z řad vodáků z Ústí nad Orlicí, České Třebové a Lanškrouna, ke kterým se přidali i 3 zaměstnanci firmy Contipro. Všichni tak obětovali poslední srpnový víkend brigádnickému zapojení čištění Tiché Orlice.

Jednadvacet lodí, rozdělených do dvou skupin, proplulo dvacetikilometrový úsek z Letohradu k Ranči na Orlici v Kerharticích. Každý účastník vezl na lodičce velký igelitový pytel na případné odpadky. A bylo jich opět neočekávané množství od PET lahví a různých obalů od potravin a bonbonů až po stavební materiál, barely, pneumatiky všech velikostí i celé jízdní kolo. Neuvěřitelnou se stala skutečnost, že někteří lidé si stále pletou řeku se smetištěm.

Po svezení těchto odpadů, kdy přibyly i velké plechy a elektrické izolátory včetně ohromného množství igelitových tašek a polystyrenu do tábořiště v Cakli a ke Sporhotelu v Ústí nad Orlicí, je pro městkou společnost Tepvos připraveno až 400 kg odpadového materiálu k další likvidaci.

Poděkování tak patří všem, kteří se do akce zapojili - společnosti Tepvos, která připravila igelitové pytle a zajistila odvoz posbíraného odpadu a především ústecké firmě Contipro, která mimo přímé účasti na úklidu, 2 chemiků na rozboru naplavenin a sponzorskému příspěvku umožnila výrobu 40 dřevěných přívěšků (medailí) ČISTÁ ŘEKA - ORLICE, jako poděkování všem, kteří se o úklid zasloužili.

V 17 hodin byla akce na vodě ukončena a při společném posezení probrány i smutné připomínky k chování lidí s neochvějným přesvědčením, že v řece se všechen nepořádek ztratí. Snad již příště budou všichni odkládat věci, kam patří a zlepší tak svůj přístup k ochraně životního prostředí. Vždyť tím poslouží nejen druhým, ale i sami sobě.

Navíc chráněná krajinná oblast Orlice je významnou turistickou oblastí Pardubického kraje, kam přijíždí nejen návštěvníci z celé republiky, ale i z cizích zemí. V srpnu se po jejím toku plavila rozvětvená rodina ze vzdáleného světa, jejíž členové žijí v Anglii, Austrálii a na Novém Zélandu. Jistě by bylo přáním každého Oušťáka, aby tato nejspíš dosavadní nejvzácnější návštěva, která několikrát na malé plachetnici objela svět, měla i krásné vzpomínky na ústeckou Tichou Orlici.

Reklama

Výběr článků

Načítám