Hlavní obsah

Vnučka Jana A. Bati uvede novou knihu Markéty Pilátové S Baťou v džungli

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Markéta Pilátová přijede ve čtvrtek 2. února do Zlína představit svou novou knihu S Baťou v džungli. Hostem bude vnučka Jana Antonína Bati Dolores Baťa Arambasic. Román vypráví o životě v exilu a také o ženách, které s Janem Antonínem Baťou odešly do Brazílie.

Foto: archív KFBZ ve Zlíně

Spisovatelka Markéta Pilátová.

Článek

Představení knihy se uskuteční v kavárně 14|15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně od 17 hodin. Akci připravuje Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, která pozvala také vnučku J. A. Bati Dolores Baťa Arambasic. Právě díky jejím vzpomínkám a rodinnému archivu kniha mohla vzniknout. Informovala o tom Ludmila Plačková z Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Kniha vypráví o tom, že ideál nadšeného baťováka s pevně naplánovaným životem dostává v džungli úplně jiné rozměry a boj s chaosem nikdy nekončí. Jan Antonín Baťa se vrací ze záhrobí, aby vyprávěl svůj příběh tak, jak ho prožil on a ne jak ho líčila komunistická propaganda a historikové. Nejen že vzpomíná na své nejbližší spolupracovníky a rádce, ale dokonce se vypraví i na pohřeb Václava Havla. Duch Jana Antonína Bati skládá básně a nehodlá ze světa zmizet, dokud nenajde spravedlnost. 

A jak se autorka knihy Markéta Pilátová těší na Zlín? „Těším se nesmírně, protože zlínské publikum je nejpovolanější a zná kontext románu možná mnohem lépe než já. Navíc Zlín pro mne vždycky představoval esenci kulturnosti, protože jsem už na gymnáziu měla předplatné do divadla ve Zlíně a díky Zlínu se mi tak otevřely dveře do světa dramatických příběhů," uvedla spisovatelka. 

Markéta Pilátová, absolventka romanistiky a historie a Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, strávila pět let v Brazílii, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa do Brazílie a Argentiny. Psala pro Respekt, Lidové noviny i Právo, je autorka mnoha článků, reportáží a knih. 

Předprodej vstupenek bude zahájen v pondělí 30. 1. na recepcích ve 14. a 15. budově 14|15 BAŤOVA INSTITUTU. Cena lístků je 40 Kč, snížené 30 Kč a držitelé karty ZTP mají vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám