Hlavní obsah

Vltavotýnskou galerii protínají horizontály i vertikály

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční vernisáží, které se zúčastnili oba vystavující umělci (Vladimír Nosek, Anna Krninská), zahájila Městská galerie v Týně nad Vltavou měsíční výstavu s názvem Horizontály a vertikály.

Foto: Miroslav Bžoch

Vladimír Nosek – Anna Krninská

Článek

Jedná se o první společné setkáním dvou jindřichohradeckých umělců, malíře a tvůrce koláží Vladimíra Noska a sochařky Anny Krninské. Název výstavy symbolizuje dva základní aspekty. Formální provedení koláží a určitý ideový náboj vyjadřující sepětí lidského vnímání (vertikály) a šíři tvorby obou autorů (horizontály). Abstraktní koláž se propojuje s figurativními plastikami a reliéfy.

Vladimír Nosek (59) se v poslední době věnuje především koláži. Zpracovává ji klasickými postupy pomocí lepidla a nůžek. Často pracuje s geometrií a grafickým citem, které tu a tam oživí surrealistickým prvkem. Prvotní námětově rozrůzněné koláže postupně vystřídaly ucelené soubory pevně svázané tématem i způsobem zpracování. Společným rysem zůstává barevná střídmost, grafická preciznost a ucelená kompozice.

Anna Krninská (22) studuje 4. ročník na Akademii výtvarných umění v ateliéru Figurálního sochařství a medaile Vojtěcha Míči (1. - 3. ročník studovala v ateliéru Sochařství I u Lukáše Rittsteina). Společně se svými sestrami pokračuje v sochařském řemesle svého otce akademického sochaře Vladimíra Krninského. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu Sv. Anežky v Českém Krumlově, obor kamenosochařství. Věnuje se větší i drobné plastice a reliéfu. Má za sebou několik realizací. Díla autorky jsou odrazem jejích zájmů a koníčků (hudba, sport).

Výstavu obou umělců je možné navštívit v Městské galerii v Týně nad Vltavou do 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám