Hlavní obsah

Vlakem napříč Velkou Británií

Novinky, Dominik Strnad

Velká Británie patří mezi země, kam by měl povinně zavítat každý fanoušek železnice. Jde totiž o kolébku kolejové dopravy a místní železniční infrastruktura rozhodně stojí za vidění. Navíc vlakem se můžete dopravit téměř kamkoli v Británii a poznat tak její největší krásy.

Foto: Dominik Strnad

Interiér britských vlaků

Článek

Českého cestovatele čeká na železnici v Británii řada odlišností. Nepůsobí zde žádný dominantní národní dopravce, naopak tu můžete narazit na více než dvě desítky společností, které provozují osobní železniční přepravu v rámci celého Spojeného království.

Každá z nich zajišťuje dopravu na určité trase, samozřejmě všichni konkurenti pro sebe chtějí urvat zejména ty nejlukrativnější tratě v hustě obydlených aglomeracích Británie. Navzdory vysoce konkurenčnímu prostředí však u drtivé většiny dopravců funguje vzájemné uznávání jízdenek.

Rovněž vozový park se od toho českého značně odlišuje. Britské vlaky tvoří většinou moderní elektrické či motorové jednotky, klasická souprava tvořená lokomotivou a několika vagony je zde vzácností. Cestující mohou běžně využívat klimatizaci, wi-fi připojení, elektrické zásuvky a hlavně početného vlakového personálu. Ten se neskládá pouze z vlakvedoucího a strojvedoucího, ale najdeme zde také roznášku občerstvení nebo pracovníka úklidu, jenž během cesty dohlíží na čistotu ve vlaku.

Neznalé cestovatele při první zkušeností s britskou železnicí často zaskočí systém trojnásobné kontroly jízdenek. Na každém větším nádraží funguje zóna přepážek, která rozděluje stanici na dva sektory - nádražní halu a nástupiště. Do haly je přístup neomezen, zatímco na nástupiště už musíte mít platnou jízdenku.

Lístek tedy předkládáte ke kontrole již u turniketu před vstupem na nástupiště, potom ve vlaku a do třetice ho musíte předložit opět u kontrolního turniketu v cílové stanici. Z toho plyne, že vyhození lístku hned po výstupu z vlaku se může krutě vymstít. Černí pasažéři v Británii nemají na růžích ustláno.

Pokud svou cestu po Spojeném království zahájíte v Londýně a budete chtít dojet až na sever Skotska, uvidíte z okna vlaku přehlídku úžasných výhledů. Čeká na vás půvabný venkov plný typicky anglických farem, pasoucí se ovce na sytě zelených loukách a pohádkové vesničky.

Vlakem neminete ani Birmingham, Manchester a jiná velká centra obchodu a průmyslu. Rozhodně si udělejte zastávku v historickém Yorku, kde vedle krásných památek navštivte Národní muzeum železnice. Zdejší expozice je tak rozsáhlá, že její prohlídka zabere skoro celý den, nicméně fanoušci železnice si tu budou připadat jako v ráji.

Vyvrcholení celé cesty přichází ve Skotsku, kde návštěvníky nejprve zaujme krása Edinburghu a posléze doslova uchvátí jízda Skotskou vysočinou. Vlak zde projíždí relativně pomalu, tudíž máte možnost kochat se výhledem na krajinu plnou hor, lesů a jezer. Koleje vedou až k nejvyšší hoře Britských ostrovů Ben Nevis (1344 m n. m.).

Cestování vlakem v Británii může být pro českého turistu vysoce nákladná záležitost, proto je vhodné koupit síťovou jízdenku Interrail, kterou pořídíte před odjezdem v ČR, lze tak uspořit až 10 tisíc korun. I přes finanční náročnost stojí procestování Británie za zvážení a vlak je v tomto směru stylovým společníkem, jehož nelze plnohodnotně nahradit jinými druhy dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám