Hlavní obsah

Vladimír Hudeček a František Vrba představí svou společnou výstavu v Kroměříži

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dům kultury v Kroměříži zve na společnou výstavu fotografií a textů Vladimíra Hudečka a Františka Vrby s názvem Mimoobrazy, která bude k vidění ve Foyer Domu kultury od 3. do 27. června. Slavnostní vernisáž proběhne v sobotu 8. června od 18 hodin.

Foto: archiv Vladimír Hudeček

Vladimír Hudeček a František Vrba připravili společnou výstavu.

Článek

Zatímco František Vrba, básník a fotograf, je rodák z Plzně, který dnes žije v Olomouci, fotograf Vladimír Hudeček je zase v Kroměříži domestikovaný Pražák a odpověděl i na následující otázky.

Jak byste charakterizoval výstavu, kterou absolvujete spolu s Františkem Vrbou?

Jde o černobílé fotografie velkého formátu, které trochu vybočují z běžného fotografického mainstreamu. Pro mnohé to může být až příliš velké vybočení, ale doufáme, že právě takové návštěvníky naší výstavy to donutí nad fotografií jako takovou víc přemýšlet a pochopit, že fotografie není jen o obvyklých žánrech a dokonalé technice.

Každá z nich je navíc doplněná našimi autorskými lyrickými texty, které buď přímo korespondují s danou fotografií, nebo jsou jí inspirovány a nebo se slova s obrazem jen náhodně setkaly a jejich spojení je zřetelné jen velmi pozornému čtenáři a divákovi.

Jak jste se dali s Františkem Vrbou dali dohromady, kdo vymyslel mít společnou výstavu?

S Frantou jsme se dlouho potkávali ve virtuálním prostředí sociálních sítí a internetových fotografických galerií prostřednictvím nejen našich fotografií a další naší tvorby. Později jsme se setkali i osobně a zjistili, že máme mnoho společného nejen co se týče fotografie, ale i lidsky.

I díky tomu mě napadla myšlenka na společnou výstavu, protože mi přišlo zajímavé vystavit vedle sebe tvorbu autorů, kteří vychází ze stejných nebo přinejmenším podobných názorů a přístupů, ale jejich práce jsou ve výsledku podstatně rozdílné.

Každý z vás obou máte to své, spojují vás jen texty, které budou součástí fotografií?

Tak spojuje nás především pevné přátelství, a to je to nejdůležitější. Myslím, že stejně jako v životě, tak i na výstavě bychom se svými pracemi mohli dobře doplňovat. Že naše fotografie a texty se budou i přes své rozdíly nebo právě díky nim nejen doplňovat, ale tvořit celek, který bude stejně jako hudební nástroje tvořit zajímavý souzvuk, který bude přínosem jak pro nás, tak pro návštěvníky naší výstavy.

Co vás čeká v následujícím období, jaké máte další umělecké plány?

Tak já mám v plánu pár dalších výstav svých fotografií, nejen čistě autorských, ale znovu i ve spolupráci s jinými fotografy, jejichž práce si vážím. Nosím v hlavě taky myšlenku na výstavu mých barevných fotografických abstrakcí vedle abstraktních obrazů jedné malířky.

František je momentálně v podstatě spisovatelem na volné noze. Dokončuje některé svoje literární práce a pracuje i pro projekt Paměť národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám