Hlavní obsah

Vláda zařadila Svatý Hostýn mezi národní kulturní památky

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý Hostýn na Kroměřížsku se ve středu 31. ledna zařadil mezi národní kulturní památky České republiky. „Rozhodla o tom vláda České republiky,“ sdělila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Foto: Zlínský kraj

Bazilika na Svatém Hostýně.

Článek

„Pro Zlínský kraj je velkou ctí, že Svatý Hostýn, který jsme Ministerstvu kultury ČR navrhli na prohlášení za národní kulturní památku, získal tento statut a může nově požívat nejvyšší možné ochrany a podpory státu. Je to prestižní záležitost, která může sehrát velmi pozitivní roli v pokračující obnově tohoto hojně navštěvovaného poutního místa,“ sdělil Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Radní Zlínského kraje pro cestovní ruch Jan Pijáček vnímá rozhodnutí vlády jako výbornou zprávu. „Vzhledem ke snaze Zlínského kraje podporovat ve spolupráci s církví a řadou dalších důležitých partnerů rozvoj poutních stezek, především Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, velmi vítám, že se Svatý Hostýn dostal mezi národní kulturní památky,“ řekl krajský radní.

Podle Pijáčka se tím otevírají nové možnosti rozvoje církevní turistiky. „Považuji to za obrovské ocenění úsilí generací, které se podílely na tom, jak toto místo vypadá a jak je vnímáno. Je to nejvyšší národní certifikát zaručující státní památkovou péči, pak už je jen památka UNESCO,“ dodal Jan Pijáček.

Ve Zlínském kraji je nyní, včetně Svatého Hostýna, šestnáct národních kulturních památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám