Hlavní obsah

Vítkovická nemocnice protrénuje s dětmi i dospělými chodidla na speciálním workshopu

Novinky, Radka Miloševská

Chůzi po prožitkovém chodníku, vyšetření klenby nohou na podoskopu, nácvik správného držení těla i chůze pod dohledem rehabilitačních lékařů a fyzioterapeutů zažijí děti i dospělí na workshopu Zdravé nohy II. Na středu 11. března jej chystá Vítkovická nemocnice v Ostravě.

Foto: archiv nemocnice

O loňský ročník workshopu Zdravé nohy Vítkovické nemocnice projevili zájem lidé všech věkových kategorií.

Článek

Workshop se bude konat od 15 do 18 hodin na rehabilitaci, v prvním patře budovy D ve velké tělocvičně. „Novinkou je vyšetření chodidel na podoskopu, což je přístroj, který skenuje přesné dosazení nohy a pomáhá tak odhalit rozsah problému.

Při poruchách nožní klenby totiž ztrácí chodidlo svoji funkci a tím dochází k abnormálnímu zatěžování kloubů a páteře. To se projevuje bolestmi nohou a zad a následným vývojem degenerativních změn ve vyšším věku,“ uvedla MUDr. Jana Štveráková, primářka oddělení rehabilitace Vítkovické nemocnice s tím, že pro hladký průběh workshopu se zájemci musí předem registrovat na webu Vítkovické nemocnice.

Na dalších stanovištích zhodnotí lékaři a fyzioterapeuti dětem i dospělým nohy, jejich stoj, klenbu a chůzi. Zájemci se projdou po prožitkovém chodníku.

„Rodiče mohou využít možnosti nechat prohlédnout sebe i své děti. Zároveň doporučíme, co dělat, aby se klenba i chůze zlepšovaly, jaké pomůcky si pořídit domů nebo si je vyrobit a jak cvičit klenbu nohy i s dětmi formou her, aby je to bavilo. Rovnou na místě si vyzkoušíme několik názorných ukázek správného držení těla a chůze a nabídneme i procházku po zážitkovém chodníku, kde si mohou lidé vyzkoušet chůzi po různých površích a nerovnostech,“ láká MUDr. Jana Štveráková a dodává, že nebude chybět ani oblíbené stanoviště, kde se rodiče naučí, jak mohou masírovat chodidlo sobě i svým dětem, aby stimulací podpořili správný vývoj nožní klenby. Jedno vyšetření stojí 200 korun a platí se na místě.

Chodidla zastávají velmi důležitou funkci při stoji i chůzi člověka, kdy rovnoměrně rozkládají váhu celého těla. Jsou jedním z nejvíce zatěžovaných částí, ale i jedním z opomíjených smyslových orgánů. Nejenže informují lidský mozek o nastavení těla a vlastnostech podložky, ale zároveň také odpružují a chrání klouby a páteř před nárazy. Právě chodidla významně přispívají k udržování rovnováhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám