Hlavní obsah

Vítání léta s netradiční literární vycházkou a mimořádnou prohlídkou zámku Červené Poříčí

Novinky, Ivana Kvasnicová

Milovníky literatury osloví nedělní netradiční literární vycházka parkem zámku v Červeném Poříčí v doprovodu západočeských autorů, po které budou následovat autorská čtení a koncert. Speciální páteční prohlídka, při které se otevřou dveře všech prostor hlavní zámecké budovy, osloví zase milovníky historie.

Foto: NPÚ
Článek

Vítání léta bylo vždy doménou umělců, literátů, básníků a hudebníků. Již od antiky, renesanci a baroko nevyjímaje, se umělci a jejich obdivovatelé scházeli v zámeckých zahradách ke společným setkáním. Proto zámek Červené Poříčí připravil ve spolupráci se Střediskem západočeských spisovatelů Vítání léta na zámku Červené Poříčí

Milovníky literatury a historie osloví tato netradiční literární vycházka zámeckým parkem v doprovodu západočeských autorů 21. června od 14 hodin. Na trase budou speciální zastávky u oranžérie, altánku a jezírka, v zámecké kapli se uskuteční autorská čtení, kde vystoupí např. Václav Gruber, Květa Monhartová nebo Václav Fencl. Na závěr dne vystoupí Honza Brož a Jindřiška Brožová ze skupiny Devítka a představí svoje nové hudební album Na mou duši (uskuteční se v barokní kapli zámku).  

Zub času si nevybírá 

Speciální páteční prohlídkou projdete všechny, i běžně uzavřené prostory hlavní zámecké budovy, od sklepení přes všechna zámecká patra až do věže k hodinovému stroji. Navštívíte škálu slohových období, luxusních apartmá i skromných úřednických místností a skladů.

Speciální prohlídka Od sklepů ke komínům se uskuteční 19. června od 17 hodin za doprovodu a výkladu kastelána Marcela Čermáka. Návštěvníci uvidí, na čem všem zanechal onen zub času své otisky.

Zámek Červené Poříčí

Státní zámek Červené Poříčí je unikátním příkladem stavby ve stylu saské renesance. Postaven byl na místě starší tvrze Mladoty z Jelmanic roku 1611 Mikulášem Šicem z Drahenic. Poté se zde vystřídalo ještě mnoho majitelů, v 19. století patřil dokonce císařské rodině.

Dodnes zámek zůstal prakticky neznehodnocen pozdějšími přestavbami. I když nyní prochází rozsáhlou památkovou obnovou, je několikrát v roce mimořádně zpřístupněn veřejnosti. Záměrem je ukázat památku jako historické sídlo v krajině, představit její stavebně historický vývoj s ukázkami slohových období a prezentovat stavební obnovu a restaurátorské práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám