Hlavní obsah

Vila Stiassni zve na výstavu modelů staveb Adolfa Loose vytvořených v Japonsku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Modely staveb Adolfa Loose vytvořil prof. Yoshio Sakurai se svými studenty z TOYO University v Tokiu. Výstava zahrnuje 13 realizovaných i nerealizovaných staveb v měřítku 1:50. Část modelů je interaktivní – návštěvníci se mohou seznámit s principy i aplikací raumplanu, a to od 19. června do 28. září.

Článek

10. prosince 1870 se v Brně narodil architekt Adolf Loos. Propagátor moderního architektonického myšlení, odpůrce secesního ornamentalismu a svérázná osobnost, která se nesmazatelně zapsala do historie architektury, by v roce 2020 oslavil 150. narozeniny. Národní památkový ústav přichystal k tomuto výročí řadu akcí, z nichž první je výstava ve vile Stiassni.

Ústav Human Environment Design tokijské univerzity se dokumentaci staveb Adolfa Loose věnuje od roku 2000. S pomocí studentů zde vznikla řada papírových modelů, modelů s využitím 3D tisku, plánové dokumentace i digitalizovaných modelů. Do dnešních dnů tak zde mají jednu z největších kolekcí modelů Loosových staveb na světě.

Modely byly z tokijské univerzity zapůjčeny zdarma, v ČR již byly vystaveny v roce 2019 ve Wintrnitzově vile, kde proběhla jejich evropská premiéra. Po repríze ve vile Stiassni budou převezeny do Českého centra ve Vídni.

Ze staveb určených pro území dnešní České republiky si návštěvníci budou moci prohlédnout vilu ředitele cukrovaru v Hrušovanech u Brna, Müllerovu vilu či Winternitzovu vilu v Praze nebo tzv. Poslední dům, nerealizovaný projekt budovy s dřevěnou konstrukcí z let 1932–1933. Dům byl určen pro pražskou firmu Kapsa & Müller k sériové výstavbě. Modely doplní texty k jednotlivým stavbám a busta světového architekta od brněnského sochaře Zdeňka Makovského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám