Hlavní obsah

Víkendová pozvánka do Zlatých Hor: Za sportem i masopustním veselím

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlaté Hory s více než třemi tisíci obyvateli mají svým občanům a návštěvníkům města co nabídnout. Například o nadcházejícím víkendu si na své přijdou milovníci sportu i kultury.

Foto: www.zlahotorskamagistrala.cz

Milovnice běžkování na startu loňského ročníku Zlatohorské magistrály.

Článek

Zlatohorská magistrála

V sobotu 25. února se koná šestý ročník Zlatohorské magistrály. Její hlavní organizátor Michal Gargulák zve příznivce závodního a rekreačního běžkování. Půldruhahodinová prezentace začíná v Horním Údolí u lyžařského vleku v devět hodin. Účastníci si mohou vybrat tratě v délce jednoho, pěti a desíti kilometrů.

„Na loňský ročník přijalo pozvání zhruba 150 malých i velkých sportovců, uvidíme, jaký zájem bude letos. Meteorologové upozorňují na možnost oblevy. Byla by to sice komplikace, ale nás neodradí. Závod se určitě uskuteční, když nebudou podmínky na běžky, odložíme je a vystartujeme bez nich,“ vzkazuje věrným i novým příznivcům Zlatohorské magistrály Michal Gargulák.

Lyžování do konce března

Případná obleva neohrozí ani víkendové lyžování ve Skiareálu Příčná. Jeho obsluha do zásoby připravila tři obrovské hromady nafoukaného technického sněhu a provoz hlavní sjezdovky se čtyřsedačkovou lanovkou dlouhou 1300 metrů plánuje do konce března.

Masopustní veselí

Kdo upřednostňuje kulturní zábavu před sportem, může se těšit na masopustní průvod se zpěvem a hodokvasem. Klub přátel Zlatých hor ho pořádá v sobotu 25. února, sraz je v 10 hodin u kostela, odkud se průvod vydá kolem kina a pošty k nádraží.

Aby muzikantům a tanečníkům v maskách nevyhládlo, kuchaři hotelu Praděd-Thamm pro ně uvaří kotel masopustního guláše. Obědem však sobotní veselí nekončí, v poledne pokračuje ve zlatohorské osadě Ondřejovice.

Zelená tělocvična v přírodě

„Zlatohorsko zatím není příliš turisticky objeveno, teprve se probouzí,“ uvedla Kristina Schejbalová, rodačka ze Zlatých Hor. Neopomenula přitom zdůraznit dobrou infrastrukturu této lokality, zejména služby lyžařských areálů, hotelů, restaurací a hospod s místním koloritem.

Kristina na Facebooku založila Zelenou tělocvičnu Zlatých Hor a s milovníky turistiky organizuje výlety do přírody. Je velkou propagátorkou severské chůze Nordic Walking a minulý týden s dalšími instruktorkami pilovala nové tréninkové programy. „Pro tento druh sportu je Zlatohorsko přímo stvořené,“ oceňuje Kristina.

Bohatá sbírka nerostů a minerálů

Krajina má velkou rozlohu lesů, mírné klima, čistý vzduch i nízké světelné znečištění. A také zajímavou historii. Přibližuje ji muzeum ve Zlatých Horách na náměstí Svobody. Průvodce Marian Čep si pochvaluje nynější zvýšenou návštěvnost související s jarními prázdninami. Expozice informuje o rýžování zlata, které se v tomto regionu těžilo již na rozhraní 10. a 11. století. 

Vedle rozsáhlé sbírky věnované hornictví je zde i pozoruhodná výstava nerostů a minerálů. Model mučírny ve sklepních prostorách připomíná čarodějnické procesy v 17. století. „Po prohlídce muzea zveme návštěvníky na půldruha kilometru dlouhou vycházku po našem městě. Má sedm zastavení a mapuje nejstarší a nejvzácnější památky v centru Zlatých Hor,“ uvedl Marian Čep.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám